INNE - FORUM
Podsumowanie dekady 1990-1999
13 sierpnia 2012"Jeśli dobrze pójdzie, to za tydzień powinniśmy rozpocząć podsumowanie lat 90-tych. Będą dwa rankingi - top 100 Singli i top 100 płyt. Szykuje się rekordowy w historii Porcys udział autorów - w przygotowaniach komentarzy pomaga ponad 30 osób, w tym wielu serwisowych weteranów. Trzymajcie za nas kciuki."
- facebook
"Loveless" na 1.?
-
właśnie! totalne pominięcie rockowych/grungowych hymnów z początku dekady typu smells like teen spirit, nothing else matters, under the bridge, losing my religion/everybody hurts, jeremy/alive, wonderwall/don`t look back in anger etc trochę martwi jednak...
camel (26 sierpnia 2012) -
aha;)
darw (25 sierpnia 2012) -
bo nie słuchali oddzielnie
krzesło (25 sierpnia 2012) -
Sorry, skoro jest koko dżambo, what is love, la busz, Bailando, http://www.youtube.com/watch?v=5uXfTwyUUQE, Christina Aguilera, Honey, Aphex Twin to dlaczego nie ma Nothing Else Matters, God Is A DJ, Losing My Religion, http://www.youtube.com/watch?v=_GOcifyR0Vg, under the bridge, don’t cry czy Smells Like Teen Spirit – są mało niezal…?
darw (25 sierpnia 2012) -
troche sie obraziłem, bo myślałem, że modjo 'lady' to 90'. ale że co, okazało się, ze bjork jest niesinglowa? buahaha. nie żebym bronił madonny z lat 90., ale ignor dla całej 'ray of light' jest kuriozalny - substitute for love/frozen to must have takiej listy. all bout the money? :ppp ok, whatever no i ja dużo częściej wracam np. do groovejet niż 'music sounds better...' i zupełnie na poważnie - baby one more time jest zdecydowanie za nisko super że windowlicker!
r (25 sierpnia 2012) -
Przez te wszystkie kokodżambowe szaleństwa przyśnił mi się dzisiaj - o zgrozo - Captain Jack.
HS (25 sierpnia 2012) -
–camel, 25/8/2012 12:33 'tak że', nie 'także'
ortograf esteta (25 sierpnia 2012) -
dołączam się do prośby powyżej...
camel (25 sierpnia 2012) -
request o paczkę z singlami, prośba wręcz
luzak (25 sierpnia 2012) -
"Ustawka" w sensie - ustawiona, sfabrykowana, sfałszowana lista.
tygrys rywin (25 sierpnia 2012) -
aha i nadzieję, na jakiekolwiek ustawki/spotkania/grile przestałem mieć chyba z pięć lat temu także raczej nikt się no owej ustawce nie pojawi ;)
brak lemon tree :/
będą, pytanie tylko kiedy?
szczur (25 sierpnia 2012) -
Będą listy indywidualne? Jak nie to mam do powiedzenia jedno: USTAWKA
tygrys rywin (25 sierpnia 2012) -
dziwny ten ranking. tak jakby porcys powiedział sobie 'wciśnijmy kapele, których nikt nie zna albo takie, które mają jeden wielki przebój ale raczej nikt ich zbytnio nie kojarzy'. pewnie, że wyjątki od reguły są ale ta lista raczej mocno nie dla mnie. i dołączam się do pytania @pedalstwo, 25/8/2012 03:16
nosurprises (25 sierpnia 2012) -
ba, Common People to beznadziejny kawałek http://youtu.be/RxbHvLgNl_4 http://youtu.be/btFELvxhYUE http://youtu.be/b2vxpDcesqI
ike (25 sierpnia 2012) -
Ale tym kokodżambo porcys zrobił prezent paru osobom. Jeden kawałek na sto, na setnym (!) miejscu i od paru dni o niczym innym nie słyszę. (tak btw Blue Album będzie w pierwszej piątce, a Common People to przeciętny kawałek)
szczur (25 sierpnia 2012) -
jak na porcys dosyć przewidywalna lista ale jak to możliwe, że nie było nic Beastie Boys? nic z pierwszej plyty Weezera? nie było Common People? lepiej wpierdolić kokodżambo
pedalstwo (25 sierpnia 2012) -
lata 90 zdecydowanie szybciej się zestarzały niż dekady graniczące, a ta lista przypomina o tym bardziej niż powinna (sporo linków z niej właśnie tworzy skansen, więc nie można zarzucić im braku oryginalności) no i trochę bez sensu,że nie ma na tej liście "weapon of choice" skoro jego przynależność do lat 90 jest bezdyskusyjna (a być może chodzi o coś więcej niż tylko przynależność, bo *chodzą plotki* że FS miał gotowy pomysł, na ten kawałek już pod koniec lat 90)
440 (25 sierpnia 2012) -
no właśnie, serio ktoś nie repeatował c.r.e.a.m.? fajnie, że lista bardziej oryginalna, ale kryterium trochę 'wszystko i nic' a jak ktoś chce rozgrzewkę przed albumami to na malinowych nutkach pojawiła się spoko lista http://malinowenutki.wordpress.com/2012/08/21/100-ulubionych-plyt-z-90s/
zb (25 sierpnia 2012) -
Jak juz tak kolega zb cytuje Twittera, to dodajmy, ze rozmowa dotyczyla braku "Protect ya neck".
carp_crawl (25 sierpnia 2012) -
za mało rockizmu, troche ten rockizm wyrazal epoke po po czesci, nie chodzi o popularnosci, tylko o po prostu dobra muzyke? nic z grunge'ow i malo britpopów - szkoda, bo to lepsze niz cocojambo. Czy za 10 lat Koko Spoko bedzie w podsumowaniu dekady? Taki nosny refren w koncu. A jakiegos big beatu nie mozna bylo podrzucic? Albo wiecej french house? Cóż, jestem bardzo biały, nawet w stosunku do muzyki...
mistrzuniu (25 sierpnia 2012) -
>>>podobno nie ma singli z plyt ktore beda na liscie nie, to po prostu wynika z porcysowej definicji singla łk na twitterze: "W życiu nie słuchałem kawałków z tego albumu pojedynczo. (...) ale to mi nie chodzi o to czy plyta wybitna czy nie, tylko, ze to nie jest przebojowe granie do powtarzania tylko mrok "
zb (24 sierpnia 2012) -
no nie jest, to jest lista najlepszych singli lat 90tych wg Porcys –FTR, 24/8/2012 21:34 no wlasnie nawet nie tyle. nastepna lista: najlepszych epek, minus epki wykonawcow ktorzy znalezli sie na zanastepnej lisce; najlepszych koncertow.
em c (24 sierpnia 2012) -
ech, mówiłem
mailman (24 sierpnia 2012) -
no nie jest, to jest lista najlepszych singli lat 90tych wg Porcys
FTR (24 sierpnia 2012) -
zupelnie nie serio, ujalem to w ten sposob kompletnie bezmyslnie, chyba nic poza 'minus single z ply z listy plytowej' nie pasuje. chodzi mi o zaznaczenie, ze to nie jest lista najlepszych singli lat 90tych.
em c (24 sierpnia 2012) -
'wykonawcow ktorzy nie nagrali wybitnej plyty' - serio?
FTR (24 sierpnia 2012) -
"nie kieruje nim żadna ideologia i nie istnieje nadrzędna teza-klucz, pomagająca właściwie odczytać finalne wyniki." owszem, istnieje. jest to kreślenie muzycznego poletka poprzez nadawanie znaczenia muzyce z windy. niestety starania na zaistnienie w szerszej swiadomości pójdą na marne, bo skoro screenagersom, za listę polskich singli, napisano treny to porcysowi pozostało już tylko epitafium.
chrüpek (24 sierpnia 2012) -
podobno nie ma singli z plyt ktore beda na liscie. no to moja dupa, a nie: "warto podkreślić, że naszemu zestawieniu nie przyświeca żadne podobne motto, nie kieruje nim żadna ideologia i nie istnieje nadrzędna teza-klucz, pomagająca właściwie odczytać finalne wyniki." warto dopisac 'wykonawcow ktorzy nie nagrali wybitnej plyty' do nazwy '100 singli lat 90tych', bo troche ciezko na to wpasc. glupi pomysl, moim zdaniem.
em c (24 sierpnia 2012)