INNE - FORUM
błędy w polskim rapie
17 kwietnia 2012V79 już nie założy tego tematu. Zaczynam:
_
K44 - Film
"I ja wiem, że Lem, Lem jest fantastą
Pisze, że przybysze są zieloni (1) jak ciasto kiwi (2)"
(1) nie pisze
(2) ?! (ale dobra, to K44, niech im będzie)
_
O.S.T.R. - Nie lubię poniedziałków
"Odpalam Aleksandrowską, śmiga, chwila prawdy
Wiesz czemu ziom? - bo nie mam prawo jazdy"
Odmiana przez przypadki, poeto!
-
i wy chcecie zamykać to forum? zapomnieliście o moim ulubionym HST "Kilka minut z nią" i nieśmiertelne: 'szłem jako szarak zwykły spotkałem za winklem jom i - jego'.
mja (18 kwietnia 2012) -
"Gorąco się zrobiło, spokój, przejrzyj na OKI" Peja w "Nie-kocham hip hop"
krol cygan (17 kwietnia 2012) -
dobra cofam, przeczytałem "nurt muzyczny" ;)
Agent Tnega (17 kwietnia 2012) -
"Pezio myli pop-art (nurt artystyczny) z popem (zło wcielone świata wg hiphopowców) " ????????????????????????????????????? Hmm tutaj chyba ty mylisz pojęcia ;)
Agent Tnega (17 kwietnia 2012) -
- Borixon ma permanentny problem z deklinacją i - zasadniczo - z polszczyzną, co jest jednak zrozumiałe, bo chłopak nie ma czasu na fajne refreny, przekazując historie bez ściemy. - Mielzky w "Rapie" na Ortedze opowiada, jak "w kapturach chowiąc mordy tagowaliśmy sklep", co jest o tyle śmieszne, że "kryjąc" by się tak samo rymowało bez językowego wykoślawiania. natomiast jeśli chodzi o błędy ciekawsze niż potknięcia ulicznych raperów w nierównej potyczce z językiem polskim: - Jimson w "Gorącej Ofierze" stwierdza, że "krew zastygła w niej jak Wezuwiusz", który nie zastygł i wciąż jest aktywny (niby). Wspomina też o typiarze, która miała "oczy jak Amu-Daria, którą skuł lód" - tu mam wątpliwości i proszę o wsparcie kogoś silniejszego w geografii Azji, wierzę, że społeczność Tadżyków i Uzbeków na forum Porcys je rozwieje. - dwa fajne błędy Mesa z beefu z Mezem: 1) "Jak to jest": "Skończ pierdolić o Numerze, Numer cię wyszkoli jak zwierzę" - może nie tyle błąd, co głupia wiara w starszego kolegę, którego Mezo zjadł jednym wersem; 2) "Nagła śmierć": Masz tu Mes banknotów parę, przelicz tak właśnie dogaduję się ze mną Arek Deliś Wypadło na niego, ale mogło być różnie Jak miałem 19 lat chciały mnie 4 wytwórnie 4 dni później byłem w tej, która nie może mnie nabrać Deliś i T1 akurat słyną z nabierania raperów: jak napisał (piękną polszczyzną) najlepszy znawca rapu w Polsce, Andrzej "Duhh" Buda: "na uczciwość Arka Delisia i wytwórni T1 narzekalo więcej osob - od Eldo (GRAMMATIK), ktory długo musiał się dopraszać i tak symbolicznego wynagrodzenia za sprzedaż 20 tysięcy Świateł miasta poprzedni wydawca GRAMMATIKA, ktory cudem zapobiegł wprowadzeniu na rynek wydanej przez siebie EPki przez T1, oraz Dena, który musiał przejść do UMC. Czarę goryczy przepełnilo umieszczenie nagrań artystów T1 na płycie dołączonej do miesięcznika Popcorn - na ogół bez ich zgody i wiedzy." (choć akurat Mezo - ponoć - miał z Delisiem dobre układy i akurat on nie został nacięty na hajs)
c-u (17 kwietnia 2012) -
Pelson "48 milionów szarych ludzi" "Dzieci głodne nie zadbane twoje syny pierworodne." Dinal "Lecz to tradycja narodowa którą trzeba kulturować" Wilku "A zatem róbmy tak, by nie obudzić tatę" Peja "Zasypiam się i budzę" Trzeci Wymiar "Skoro na niego głuchy ja jak Jan Sebastian Bach "
htdhdth (17 kwietnia 2012) -
miejsce akcji: Molesta Ewenement - Zrozum to oskarżony: WDZ w sprawie: "Bezpośrednio do celu jak ruskie katiusze" oskarżenie: świadome kłamstwo a najpewniej niewiedza rodząca zbytnią pewność co do celności katiusz zebrane dowody: a)"Mimo niewielkiej celności prowadzonego ognia ostrzał pozycji wroga z użyciem Katiusz był bardzo efektywny, a to dzięki jego koncentracji na stosunkowo niewielkiej powierzchni i masowemu użyciu." (wikipedia) b) celność używanych rakiet: "Celność rakiet RS-82 i RS-132 pozostała słaba; w próbach, przy strzelaniu z odległośći 500m, uzyskano jedynie 1,1% trafień w cel punktowy, a 3,7% – w grupowy[1]. W warunkach bojowych, w chaosie pola bitwy celność była jeszcze niższa. Z tego powodu pociski zasadniczo nie nadawały się do niszczenia celów opancerzonych. Słaba głowica wymagała bezpośredniego trafienia, by zniszczyć czołg lekki, bliskie trafienia nie powodowały szkód. Silniejszy RS-132 był w stanie uszkodzić czołg średni uderzając tuż koło niego; kumulacyjna głowica RBS mogła przebić 110 mm pancerza, ale tylko przy idealnym trafieniu pod kątem 90°, co było praktycznie nieosiągalne. Rakiety te najlepiej sprawdzały się w masowym użyciu przeciw celom lekko- lub nieopancerzonym." (wikipedia) c) "..Niemcy w ogóle zbudowali sobie taki pocisk 8 cm R-Sprgr wzorowany na radzieckim M-8, tylko nieco lepszy, celniejszy, szybszy, przenosił 0,63 kg mw. Wystrzeliwali go z 24-prowadnicowych wyrzutni 8 cm R-Vielfachwerfer - i uznali, że jest on za mały i w ogóle nieskuteczny, wobec czego powstało tych wyrzutni ledwo kilkanaście." (forum historyczne) wyrok: w świetle zebranych dowodów sąd musi przyznać rację stronie oskarżycielskiej kara: „słucham Wilka dla beki”
sprawozdania stenograficzne (17 kwietnia 2012) -
co do tego nie jestem pewny, ale Tede - "Deszcz / Outro": "co ty, nie pamiętasz, wolisz o tym zapomieć? / zapadasz na insomnię, kiedy myślisz o mnie / kiedy ty zapomnisz, ja ci to uprzytomnię" zawsze mnie zastanawiało czy na pewno Tede miał tu na myśli insomnię (bezsenność), a nie amnezję (zaburzenie pamięci)
V79 (17 kwietnia 2012) -
ZAKRYWAM wieko*. Nic nie ma to do sensu, a raczej braku, ale to poważny błąd
kikifas (17 kwietnia 2012) -
„Weź mi przypomnij, bo mam efekt motyla”.
Mam nowy nick. (17 kwietnia 2012) -
OTM!!! Afro, wtf?
V79 (17 kwietnia 2012) -
narzekanie na niski ping w "złym loginie", bo ping im niższy tym lepiej
najebka (17 kwietnia 2012) -
Pierdolę Was!
Licencja Poetika (17 kwietnia 2012) -
WWO, "Każdy ponad każdym" "Chuj, że kawał drogi siedział w kiblu pociągowym, walił klocem, miał zdrętwiałe nogi trochę, ale cieszył się, że się ostały polskie złote. " 1. Konduktor zwróci uwagę na ciągle zamkniętą toaletę. 2. Z podlubelskiej wsi jedzie się najczęściej (przynajmniej w czasach nagrania) pociągiem z otwartym obiegiem WC (na tory). Poza tym - można uchylić okno, z reszty tekstu wynika, że to nie była zima.
Szop (17 kwietnia 2012) -
hudini - "otwieram wieko od butelki, pije mleko, bede wielki" -butelka ma zakretke, a nie wieko, ktore wystepuje, np. w skrzyni lub w trumnie.
paz (17 kwietnia 2012) -
>Co prawda na liście kategorii są: Music Video, Best Short Form Music Video, Best Long Form Music Video, Best Concept Music Video, Best Performance Music Video, Video of the Year, ale podmiot liryczny moim zdaniem koncentruje się na obrazie, więc coś tu zgrzyta. Ja w sumie nigdy nie kumałem samego "ulotne jak ulotka". "Ulotne jak ulotka"?
Twój Stary (17 kwietnia 2012) -
^^ tutaj historia wybaczyła Bilonowi i językoznawcy uznają już dzisiaj tę spopularyzowaną kultową linijką, alternatywną formę za poprawną
V79 (17 kwietnia 2012) -
Klasyczne "zamykam wieko, stawiam kamień na niego".
bleble (17 kwietnia 2012) -
Paktofonika - Chwile ulotne "Zachwycam się chwilami jak dobrymi produkcjami Film na siatkówce zdobywa nagrodę Grammy Za brak porównania z celuloidami" Co prawda na liście kategorii są: Music Video, Best Short Form Music Video, Best Long Form Music Video, Best Concept Music Video, Best Performance Music Video, Video of the Year, ale podmiot liryczny moim zdaniem koncentruje się na obrazie, więc coś tu zgrzyta.
Szop (17 kwietnia 2012) -
"xeroboj to jest taki ktoś / gdy zobaczy fajny temat to chce mieć to coś" dobrze żeś mi nie zapierdolił cytatów które miały pójść do OP: "Nie jestem dawno" Pezeta: "Znów sam chodziłem tu po parku / sam, parę browarków, spacer, walkman, bębny / daleko od pop-artu" -> Pezio myli pop-art (nurt artystyczny) z popem (zło wcielone świata wg hiphopowców) --- "Nie byłem nigdy" (lol @ zbieżność tytułów) Małpy: "ja jak już czytam o miłości to w podręcznikach / od Kamasutry czy innych takich periodykach" -> "periodykach"?? ani podręczniki ani tym bardziej Kamasutra raczej periodykami nie są
V79 (17 kwietnia 2012)