INNE - FORUM

błędy w polskim rapie

17 kwietnia 2012

V79 już nie założy tego tematu. Zaczynam:
_
K44 - Film
"I ja wiem, że Lem, Lem jest fantastą
Pisze, że przybysze są zieloni (1) jak ciasto kiwi (2)"

(1) nie pisze
(2) ?! (ale dobra, to K44, niech im będzie)
_
O.S.T.R. - Nie lubię poniedziałków

"Odpalam Aleksandrowską, śmiga, chwila prawdy
Wiesz czemu ziom? - bo nie mam prawo jazdy"

Odmiana przez przypadki, poeto!

Szop
  • O.S.T.R. - Odzyskamy Hip Hop "To nie Hanna Barber"
    sajmon (8 stycznia 2013)
  • –Szop, 7/1/2013 00:32 Myślałem o tym – ale wtedy wychodzi około 60 milionów.
    Mam nowy nick. (7 stycznia 2013)
  • –Mam nowy nick., 4/1/2013 23:51 Może wziął pod uwagę Jackowo, Greenpoint, Lądek i tak dalej.
    Szop (7 stycznia 2013)
  • forum slg
    xyz (5 stycznia 2013)
  • http://www.youtube.com/watch?v=vpGNJHsPum4 1:35 – 48 milionów szarych ludzi.
    Mam nowy nick. (4 stycznia 2013)
  • "kawałek podłogi jak Perfect" - mes na al-hubie
    kogut (4 stycznia 2013)
  • "nie jestem gwiazdą jak orion" - mes na flexxipie
    be power (4 stycznia 2013)
  • "Efekt" stasiaka, SAMA PRAWDA I BÓL ŻYCIA, Ale, jak to w polskim rapie, musi być ALE, kurwa, nie może być perfekcyjnie, zawsze coś zrobią źle. Jaki EDWARD Wedel, skąd on to w ogóle. Przecież nie wytłoczył nakładu w domu, ktoś to musiał potem usłyszeć, czemu ZNIECZULICA, czemu nikt nie poprawił, nie powiedział "Stasiaku, spójrz chociaz na wikipedię zanim nagrasz"? Czemu? Bo Stasiak nie ma już dżemu.
    Szop (29 grudnia 2012)
  • mały epilog do mojego wpisu o Pezecie: nie mam już Radia Pezet na kompie więc nie sprawdzę, ale na podstawie tego co pamiętam, jestem w 99% pewny że w jednym z tracków Kapliński znowu coś pierdoli nt. "pop-artu". przez 8 lat nikt mu nie wytłumaczył co to jest!
    V79 (3 listopada 2012)
  • Podobnie jak kotek mam wyjebane na świadomie obrane konwencje. Sam lubuje się w zabawie językiem, której efekty odbiegają od słownikowej poprawnośi. Co mnie natomiast wkurwia, to Zorak w "Zachłanności": "Dostosuj fale do mych, bo Ci zajebe na pysk" ech...
    jaca (20 kwietnia 2012)
  • mja to skrót od: Masz Językową Akceptację i tym się właśnie zawodowo zajmuję. w wolnych chwilach dissuję poważne odpowiedzi na posty pisane dla beki.
    mja (20 kwietnia 2012)
  • (za V79) błędy, powiedzmy, merytoryczne są lepsze od gramatycznych
    Szop (20 kwietnia 2012)
  • ale możecie przecież dalej poprawiać sobie samopoczucie, wytykając każdemu wieśniactwo, a samemu nie zachowując podstawowych zasad gramatyki języka polskiego, hehe.
    kotek (20 kwietnia 2012)
  • a w kwestii wytykania błędów językowych raperom: po pierwsze - myślę, że należy zadać sobie pytanie, czy sama konwencja nie wymusza posługiwania się językiem potocznym (często nienormatywnym). np. przytoczone przez was "orientuj się człowiek" - w środowiskowym slangu taka rekcja jest chyba częsta (wołacz "dzieciak", a nie "dzieciaku", chociaż jak wiadomo jest to niepoprawne), więc zastosowanie jej w tej konwencji jest jakby naturalne. a ocenianie świadomości językowej raperów - hm, brzmi trochę jak kategoria szczerości w muzyce... po drugie - weźcie też pod uwagę, że niekiedy te błędy wynikają z przedłożenia rymu i rytmu nad dbałość o poprawność tekstu i może w ogóle należałoby tu mówić o eksperymentach językowych ;)
    kotek (20 kwietnia 2012)
  • akurat "szłem" i "poszłem" nie ma nic wspólnego z gwarą śląską, w której formy "iść" i "pójść" w 1 os. lp. brzmią odpowiednio "jo szed(ł)", "jo poszoł". "szłem" świadczy więc albo o buractwie tego rapera, albo o stylizacji jak u łony (nie znam piosenki). btw nie rozumiem, co wspólnego z gwarą śląską ma mieć jakaś autonomia... nic mi nie wiadomo o tym, aby rada języka polskiego, inne komisje i organy, czy też jakiś mja, miały udzielać komuś pozwolenia na posługiwanie się gwarą.
    kotek (19 kwietnia 2012)
  • teraz już mamy dawać ślązakom autonomię i pozwalać im mówić 'szłem'? łatwo Borysowi mówić, bo mieszka w warszawie, nie zna ich, nie wie do czego są zdolni.
    mja (19 kwietnia 2012)
  • "języka polskiego" *po założeniu tego tematu* jeszcze nie słyszałem, strasznie dawno tego nie słyszałem, a niemal od razu wydawało mi się, że lista bez czegoś z tego rapu byłaby dużym przeoczeniem ciekawe jak bardzo moja pamięć się myli, sądząc że co druga linijka daje namiastkę takiej przyjemności, jaką czasem sprawia skryte nabijanie się z głupoty prześlicznej dziewczyny z którą właśnie chodzisz
    rt (19 kwietnia 2012)
  • To chyba nie jest stricte błąd, ale zastanawia mnie fragment "Języka polskiego" Wzgórza: "redukcji (dedukcji?) drogą wnioskuję, by hiphopowo mowo (w ogóle wtf?) odpowiednie polskiej rzeczy nadać polskie słowo" Chciałbym się w końcu dowiedzieć jak zostało przeprowadzone to rozumowanie? Dedukcyjnie czy redukcyjnie? (słyszę raz tak raz tak, Jajonasz trochę niewyraźnie tam zapodaje) I w ogóle jakie były przesłanki? Czy tylko "polskim rzeczom" mamy nadawać polskie słowa? Jakie to są te "polskie rzeczy"?
    logik (18 kwietnia 2012)
  • >"morze ekstrementów" u Donia Przypomniał mi się najbardziej irytujący błąd, dziwne, że mi się nie przypomniał: "Gdy zbudzi nas dźwięk potłuczonego szkła" Donia
    Twój Stary (18 kwietnia 2012)
  • po jednej z najlepszych nawijek TDF-a na "Nastukafszy" pojawia się Numer i tworzy się nieprzyjemny kontrast. nie dość że wjechał z bandą komunałów, to co gorsza nie potrafił ich związać i wyłożyć tak, by nie sprawiało to wrażenia, że został przez nie "zakrzyczany"
    rrx analitix (18 kwietnia 2012)
  • Sidney Polak "Deszcz" 'mogę dużo mogę naprawdę dużo jak piorun przed burzą' chyba kulisty.
    mosty łódź s.a (18 kwietnia 2012)
  • >Dinal "Lecz to tradycja narodowa którą trzeba kulturować" –htdhdth, 17/4/2012 18:31 gosciu! kompletna pomylka. chyba, ze piszesz o nielegalu sprzed 7 lat z kielc. Na "Strefie Jarania..." jest poprawnie.
    tysiąc (18 kwietnia 2012)
  • *jakby
    skopiowałem z tekstowo (18 kwietnia 2012)
  • "jak by się potoczyło moje przemyślenia echo po głowie niesie" żurom
    może nie błąd ale piękny autodiss (18 kwietnia 2012)
  • "Patrzę czasami na moje dłonie: lewa młoda, jakby wiecznie wypoczęta Prawa pomarszczona, spocona i wiecznie napięta"
    nie znam się na poezji ale jak Fisz się tym nie chwalę (18 kwietnia 2012)
  • >>>zapomnieliście o moim ulubionym HST "Kilka minut z nią" i nieśmiertelne: 'szłem jako szarak zwykły spotkałem za winklem jom i - jego'. Przecież Borys to wyjaśniał: http://www.porcys.com/Others.aspx?id=279&p=1http://www.porcys.com/Others.aspx?id=279&p=1
    SanderC (18 kwietnia 2012)
  • "powąchaj mój miecz"
    śp. ŚP. Brat Joka (18 kwietnia 2012)
  • "morze ekstrementów" u Donia
    PK (18 kwietnia 2012)
  • –bleble, 17/4/2012 16:07 TAK! oraz "orientuj się człowiek" Żarego w którymś Hemp Gru
    PK (18 kwietnia 2012)
  • ach, no i niezmienne zabawne 'wiesz, olałem te TRENDY' na najebawszy. może to nie do końca błąd, ale słowo trendy jakoś słabo oddaje istotę rzeczy.
    mja (18 kwietnia 2012)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)