INNE - FORUM

The best of Mirosław Pęczak a.d. 2011

28 grudnia 2011

10. "Być może jest to rodzaj słuchowiska, choć słuszniej byłoby nazwać ten album dziełem multiekspresyjnym, gdzie słowo potrafi grać, a muzyka znaczyć."

9. "I właśnie połączenie Bliskiego Wschodu z Jamajką okazało się chyba najbardziej intrygujące, bo dzięki temu po raz kolejny mogliśmy się przekonać, że dla muzyki geografia nie musi być żadną przeszkodą."

8. "Inaczej też Budzyński traktuje swój wokal – tutaj łatwiej niż w partiach znanych z Armii możemy docenić barwę i skalę głosu artysty. I jest w tej różnicy oczywisty sens, o czym nie zawsze pamiętają inni nasi rockowi wokaliści decydujący się na wydawanie swoich solowych albumów."

7. "„Zapomnij” to kolejny znakomity strzał Basi i Zuzi. Tym razem rzecz nagrano w profesjonalnym studiu, co wszelako nie pozbawiło nagranych piosenek luzackiej lekkości, tudzież dystansu wobec różnych muzycznych konwencji."

6. "Ton tej płyty zdaje się wielce pesymistyczny, wręcz antycypujący jakąś grozę. Sporo tu rozczarowania, ale z drugiej strony niebywała jest energia samej muzyki i wokalnej ekspresji Kazika. To niemal demonstracja siły. Ta mocna, gitarowo-rockowa płyta to jedno z najlepszych dokonań w całym dorobku tego artysty."

5. "Prawdziwe zwycięstwo wyobraźni. Zarówno tej artystycznej, jak i tej potocznej."

4. "Dziewczęce głosy, liryka i subtelna ironia – oto klucz do sukcesu."

3. "Trójmiejski zespół Kobiety od początku XXI w. udowadnia, że muzyka spoza tzw. głównego nurtu nie musi gwałcić przez uszy i szokować antyestetyką. (...) w porównaniu z przedostatnim albumem „Amnezja” [sic!] (...)"

2. "Muzyczni anarcho-punkowcy z Łodzi zrobili nie lada niespodziankę. (...) „Plan ewakuacji” zawiera wyłącznie melodyjne, fajne piosenki śpiewane czystym głosem przez Krzysztofa Ostrowskiego z akompaniamentem niemal tanecznego elektro i z bardzo subtelnymi gitarami. (...) Teksty nadal są wobec aktualnej rzeczywistości krytyczne, a melodie, choć czytelne, to jednak ostre, podobnie jak donośne bębny i wszystko inne, co odpowiada za rytm."

1. "Nie ma sensu doszukiwać się w tym ustępstw czy kompromisów – łódzka kapela zwyczajnie postawiła na muzykę do słuchania, co może być przełomem w jej karierze."

Bonus (z końcówki ubiegłego roku):
0. "No i dobrze – dobre granie i śpiewanie przebojów to raczej zaleta niż wada."

anlgmt
  • od wielu lat czytam polityke i od wielu lat nie moge zdzierzyc peczaka (polecam slynny fragment blokersow z eldoka i jotuzem - to o nim) i on mi wszedzie wyskakuje i sie kumpluje z Muńkiem i ja do niego nic nie mam ale jesli peczak ciagle tego Munka chwali i lukruje to mozna sie pozygac. A ostatnio zagladam do pisma Bluszcz co by rzucic okiem na pare artykulow poswieconych Ciechowskiemu a tu kto pisze...? PECZAK! umrzyj wreszcie!
    moh (29 grudnia 2011)
  • Zgadzam się. Cóż, w tym roku pozwalali Pęczakowi pisać chyba wyłącznie o polskich płytach - może w przyszłym roku zakończą całkiem to smutne wtf.
    anglmt (28 grudnia 2011)
  • czytałem to jego, "podsumowanie", ale przy drugiej płycie przestałem. dobrze, że przynajmniej chacińskiego mają.
    oczekujący (28 grudnia 2011)
  • Rozumiem, że "nie wierzę" to figura retoryczna, więc nie będę linkował całej recenzji, ale tak właśnie napisał. W swojej opinii nt. Nergala dla KRRiT pisał o płycie Metalliki zatytułowanej "Thrash 'em All", więc może faktycznie amnezja.
    anglmt (28 grudnia 2011)
  • największy minus polityki. mann zresztą lepszy nie był, gdy opisywał kolejny album w stylu bluesa, który na świecie znają: on i wydawca albumu. i nie wierzę, że napisal że Kobiety nagrały płytę pt. "Amnezja". to doprawdy żenada, biorąc pod uwagę nakład gazety.
    oczekujący (28 grudnia 2011)
  • sorry nie znam goscia, musiałem wygooglować. sadze, ze spokojnie przyjęliby go do niezalucodziennego.
    nie znam goscia (28 grudnia 2011)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)