INNE - FORUM
praca licencjacka o anglicyzmach w reckach na Porcys
17 grudnia 2011siema, jak ktoś z was się nudzi albo ma dobrą pamięć i chciałoby się komuś z was trochę pomóc, to byłbym wdzięczny. sprawa jest taka: piszę pracę licencjacką o zapożyczeniach językowych z angielskiego w, jak to nazwałem roboczo, "contemporary music album review" na przykładzie Porcys. (troche będzie w niej biadolenia o różnicach w stylu pisania recek w normalnych gazetowych publikacjach i za pomocą języka nazwijmy to internetowego, który mnie bardziej interesuje). no i problem w tym, że muszę się przekopać przez archiwum Porcys, które troche jest obszerne (kilka pozycji bogatych w kilkanaście anglicyzmów znalazłem u pana Waśko, bo jakoś tak mi się zapamiętał, że wrzucał w swoje recki troche takich zwrotów obcojęzycznych). potrzebuję mieć coś między 30 a 50 reckami, które będą stanowić bazę do analizy tych "borrowings" żeby potem je przypisać do konkretnych kategorii i opisać jakie funkcje spełniają w tekście. troche to żmudna robota, ale byłoby spoko, gdyby ktoś pomógł i przynajmniej sięgnał pamięcią do jakichs bogatych w anglicyzmy recenzji, bo recki nie są tutaj niestety posegregowane wg autorów... w każdym bądź raziejakby komuś się chciało, to niech tutaj wrzuci pod spodem tytuły albumów. pozdro.
-
no na szczęście na licencjacie poprzestanę. a bezrobocie mi narazie nie grozi, bo normalnie pracuję (i jednocześnie drugie dzienne studia kończę), więc frustrajca chyba wylana troche na darmo przez pana powyżej @can: dzięki za podpowiedź.
pablo (18 grudnia 2011) -
!!!
haha kolejny bezrobotny z magistrem się szykuje (18 grudnia 2011) -
Jak chcesz wyszukać po autorach recenzji, to coś takiego wpisane w google'a powinno wystarczyć (głowy nie dam,czy google ma zindeksowane wszystkie recki, ale dużo powinno być tak osiągalnych): Piotr Kowalczyk site:porcys.com/Reviews.aspx .
can (18 grudnia 2011)