INNE - FORUM
Ruszyły castingi do "X-FACTOR"
8 stycznia 2011Oto co mówi twórca projektu:
"- W Polsce nie ma aż tak bardzo rozwiniętego przemysłu muzycznego, ale po to jest ten program, żebyśmy tę sytuację zmienili. Kiedyś udało nam się roztańczyć Polskę, a teraz mam nadzieję, że ją rozśpiewamy - mówi Wojciech Iwański, który jest m.in. reżyserem "Tańca z Gwiazdami" w TVN."
Ciekawym jestem czy zgadzacie się z powyższą wypowiedzią?
Ja się nie znam na rynku muzycznym w Polsce.
-
jeszcze odnośnie popularności U2 w naszym kraju - gościówa z PL 20h lotem by być na koncercie w Oakland, Bono zauważył i wyciągnął na scenę: http://www.youtube.com/watch?v=a1OPpoY__Gw&feature=player_embedded
XYZ (9 czerwca 2011) -
duet z Maleńczukiem był suuupeer :D
:D (6 czerwca 2011) -
oj tam, oj tam. może nie w takiej formie jak kilkanaście lat temu ale źle nie było. fajnie ją zobaczyć w polskiej tv, tak w ogóle. kilka koncertów zagra w pl zresztą jakoś na dniach.
camel (6 czerwca 2011) -
Moim zdaniem to nie była prawdziwa Basia Trzetrzelewska, tylko jakaś przybłęda :)
anlgmt (5 czerwca 2011) -
Basia Trzetrzelewska trochę nie w formie wokalnej, nie?
czy przesłyszałem się (5 czerwca 2011) -
–Drogi Jeleniu,, 5/6/2011 12:54 idealne podsumowanie
zygmunt chajzer, bielsza biel (5 czerwca 2011) -
i fajnie, że wygrał. wykonanie z Maleńczukiem całkiem spoko było.
camel (5 czerwca 2011) -
Gieniuuuuuuuuu :D:D:D:D:
mniam (5 czerwca 2011) -
jestem w ciezkim szoku. po Cohenie i Buckleyu powinni ZABRONIC wszystkim innym spiewania Hallelujah. raz na zawsze
es (5 czerwca 2011) -
no i w sumie racja z brodka ze byla wtedy bardzo mloda, ale to tym bardziej, ale nie widze jakichs szans dla ady szulc. wspisujac w google wyskoczy jakichs chilitoy. gdybym wiedzal, ze wokalistka ma np. 16 lat dalbym jej jakis kredyt zaufania, ale to juz calkiem dorosłe dziewcze i wątpie zeby kiedys jakos uniosła sie pod to co tam mozna uslyszec.
interlokutor (5 czerwca 2011) -
–anlgmt, 5/6/2011 04:07 ha. no właśnie nie traktuję poważnie, a tylko zauważam, ze niektórzy traktują i mnie to dziwi. jakos tam mi zalezy zeby polski mainstream byl coraz lepszy, ale nie zalezy mi na tego typu programach. nie tedy droga jak juz mowilem wole zeby to sie dzialo jakos tak "od dołu" chociaz moze to najwne biorac pod uwage nasz kraj i jest ciezkie przy naszym skostnialym rynku muzycznym.
ada szulc ma pospolitą barwę, czy wy tego nie słyszycie, nie wiem(?) / gienek to constans w tym złym sensie, po prostu wiadomo czego się spodziewać / egzaltowany szpak myśli że jest zajebisty / jak mawiał Tymon - polskie gowno
Drogi Jeleniu, (5 czerwca 2011) -
tyle, że w wieku 16-18 lat raczej rzadko się wie co się chce śpiewać/grać, a jak już się wie to warto mieć kogoś kto będzie umiał wcielić te pomysły w życie. Brodce dochodzenie do tego jak chce śpiewać i do jakich tekstów zajęło ponad 5 lat. Oczywiście głupotą jest zmuszanie wokalistek/wokalistów, którzy chcą grać rocka do śpiewania jakiś popowych przeboików. Jednak wspomniania Brodka, jak widać dobrze czuje się w popie, tylko nie tym 'józkowo-dąbrowskim' a bardziej 'alternatywnym', oryginalnym. inna sprawa, że podobało mi się kilka utworów z dwóch pierwszych płyt (typu 'ten', 'my' czy 'miał być ślub) jednak 'Granda' podoba mi się bardziej (jako całość).
camel (5 czerwca 2011) -
Zaraz, to te kontrakty zmuszają je do śpiewania i nagrywania gównien? Nie mają tam możliwości przepchnąć nawet paru swoich własnych numerów? Albo kawałków innych, nieco zdolniejszych ludzi? W takim razie to bez sensu taka niewola. Albo dają forsę na studio, dobrego producenta i się nie wtrącają albo rzeźbią w gównie próbując wpasować się w nasz żenujący rynek muzyczny z nowym wystruganym pinokio-śpiewakiem. Przypadek Brodki pokazuje, że dopiero wolnośc artystyczna owocuje jakimś ciekawszym materiałem muzycznym.
paj (5 czerwca 2011) -
wydaje mi się, że Brodka ma większe możliwości wokalne, a niezbyt udany początek kariery można usprawiedliwić jej wiekiem (17lat?)
indyjska_bajka (5 czerwca 2011) -
Uuu... To Ty naprawdę poważnie traktujesz tych jurorów współczuję. I zazdroszczę umiejętności wchodzenia w cudzą skórę. Ja uważam program za mało wartościowy, ale nie mam pojęcia co siedzi w głowie Ady Szulc. Dziewczyna umie śpiewać - co z tym zrobi w przyszłości, zobaczymy. Brodka sprzed 5-ciu lat? No to są właśnie te jebane kontrakty do wygrania w takich programach. Nikt o zdrowych zmysłach nie powinien chcieć się w to ładować, polskie realia strasznie zasysają tutaj na wszystkich frontach.
anlgmt (5 czerwca 2011) -
sprzed*
Typowe w tego typu programach jest to, że najchętniej przepuszcza się ludzi bez świadomości muzycznej, osłuchania ale spełniających jednak pewne kryteria na potrzeby telewizyjnego show i nic ponad to(czemu nie przeszła ta całkiem fajna Adrianna?). ludzie bez muzycznego kręgosłupa dają się potem robić przez "bystrych" menadżerów jak plastelina(z resztą tego typu osobniki są najmilej przez nich widziane), więc nie ma co się użalać nad tym programem. Mam wrażenie, że niektórzy traktują takie programy jako jakiś wyznaczik: "talenty" tam występujące mają się przekładać bezpośrednio na polski mainstream. nie tędy droga imho jesli juz nam zalezy jakos w ogole na maintsreamie. Katy B Ada Szulc? Dajcie spokój zupełnie nie ten casus chyba . Ta pierwsza to jednak TROCHĘ bardziej kumata dziewczyna. Co innego jesli wokalistka z uk garage trafia z muzyka pod strzechy popularyzując przy tym trochę inny typ wixy tudzież definiując ją na nowo i trafia w ten sposob do mainstreamu, a co innego pyzata idiotka która śpiewa i nie wie czy dobrze zaspiewala co juror powie nie wiem czy umiem spiewac nie wiem czy mam mozg co juror powie niech mi ktos powie bo ja nie wiem zaraz sie rozpłacze.. To, że Brodka się udała to jest pewnie dziełem przypadku albo moze nawet chwilowym wyskokiem i wyjątkiem potwierdzającym regułę. Z resztą Brodka z przed 5 lat sama do siebie nie jest podobna więc nie skreślałbym też rzeczonej Ady Szulc.
Na facebooku jest już "Tel Aviv", czy raczej "Bad manners" (zmiana tytułu). Trochę rozczarowuje.
trochę (4 czerwca 2011) -
gienek http://mistrzowie.org/261525/Gienek
sivi (1 czerwca 2011) -
nawet jeśli są to wcale mnie to nie cieszy.
camel (31 maja 2011) -
ta, 'one' u2 to słaba piosenka. jasne. i serio u2 są popularniejsi w polsce niz gdzie indziej? oni nie sa czasem najpopularniejszym zespolem ever, czy cos w tym stylu?
em c (31 maja 2011) -
moda na u2 może brać się stąd... w sumie to nie wiem skąd. ale parę rzeczy im się udało - no i ten schemat piosenek dosyć dużo zespołów kopiowało... Fagerstrom: ojajebie. Majka ładna, nie ma co...
nosurprises (31 maja 2011) -
dla mnie ta Ada Szulc jakoś tak strasznie buczy... a to video mnie trochę rozwaliło jakiś czas temu (od 2:00) http://www.youtube.com/watch?v=BJ1X4VDNktI
Fagerström (31 maja 2011) -
@camel. Do U2 mam od pwenego czasu stosunek ambiwalentny. u2 z lat 90tych ogólnie na plus moim zdaniem. Dlaczego sa tak Popularni w Polsce?Był juz taki topik na forum ,"artysci szcegolnie popularni w Polsce". Moze warto odswieżyć. A dlaczego sa tak popularni w USA i cieszą sie duzą estyma wsród podstarzałych coroprate america WASP - oto jest pytanie! Tomek Beksinski po wydaniu Ruttle & Hum stwierdził w jakims felietonie, ze u2 cierpią na kompleks Ameryki i za wszelka cene robia cos zeby byc tam BIG Patrzac na ich kolaboracje z BB kingiem czy JOhnnnym Cashem cos jest na rzeczy. Analogie z Polską sam sobie dopowiedz.
bimbo killer (31 maja 2011) -
>który włąscieie od 10 lat nie nagrał interesującej płyty ??? "właściwie"?
Twój Stary (31 maja 2011) -
nie oceniam całej płyty achtung baby , po prostu nie znoszę tego utworu. sam zespół też niespecjalnie lubię, choć mieli kilka dobrych utworów. nigdy jednak nie rozumiałem dlaczego Polacy tak uwielbiają ju tu.
camel (31 maja 2011) -
tym bardziej, że to słaba piosenka. –camel, 22/5/2011 22:32 Mozna hejtowac U2- to obecnie to takie modne- sa przeciez takim passe stadionowym bandem , który włąscieie od 10 lat nie nagrał interesującej płyty. Ale z reką na sercu an ACHTUNG BABY prózno szukac skuchy. Tam jest dobry songwriting. Ten komentarz traktuje jako słaby dżołk
mr ENO (31 maja 2011) -
Wojewódzki bardzo się zaangażował w ten program wczoraj w programie Lisa pytał nawet Girzyńskiego o to kto jego zdaniem wygra. A co do Szpaka to jestem ciekawa w którą stronę pójdzie w sensie muzycznym, bo obecnie nie widzę go w żadnym gatunku.
indyjska_bajka (31 maja 2011) -
są jakies filmy na youtube wrzucone pokazujące konflikt Sablewskiej z Wojewódzkim?
ziom (31 maja 2011)