INNE - FORUM

Aplikacje iPhone, Android #aplikacjenakomorki

1 stycznia 2011

No więc - jeśli nie posiadacie smartphone'a, to poważnie zastanówcie się nad posiadaniem. Życie jest lepsze.

Wrzucajcie w tym wątku, waszym zdaniem, najciekawsze aplikacje. Różnorodne - niekoniecznie związane z muzyką.

Moja niezbyt dopracowana lista odnosi się do iPhonea:
Cube Runner - przyjemna, całkiem wciągająca gra

TuneWiki - ściąga teksty do piosenek (całkiem imponująca baza danych), i wyświetla je na zasadzie karaoke, linijka po linijce

FS5 Hockey - Cymbergaj

New York Times - wiadomo co. dużo do czytania, za darmo.

Angry Birds - gra, bardzo wciągająca, takie Worms-Kamikaze

Mobile Mouse - cudowna aplikacja. kontrolujesz komputerową myszkę/klawiaturę przy użyciu iPhone'a. wystarczy, że posiadasz router wi-fi (a prawdopodobnie posiadasz). oglądając NBA już nie muszę wstawać co 5 minut z łóżka żeby przewinąć reklamy

Dactyl - spoko gierka do metra

Labyrinth 2 - spoko gierka do metra

Subway Shuffle - spoko gierka do metra o metrze

Birdbrain - ideał do kontrolowania statystyk twitterowych. główna zaleta = spadła ci liczba followerów? teraz już wiesz komu zabić psa

Instapaper - zachowuje na przyszłość teksty, które chcesz przeczytać, ale akurat nie masz czasu/nie umiesz czytać

Instagram - teraz nawet zdjęcie twojego klopa będzie wyglądało chillwave'owo. niezal-filtry

Skype, Twitter, Facebook, Last.fm, Spotify, mapy - wiadomo

(ktoś ma doświadczenia z aplikacją Grooveshark?)

Dobra aplikacja = Lepsze życie
Przewiduję, że za 12 miesięcy, Borys Dejnarowicz umieści je na swojej liście obok grona.net, samochodów, elektryczności, gitarowej muzyki i mówienia sobie "elo" na do widzenia.

17
  • Zombies, Run 2 - aplikacja do biegania która oprócz klasycznych funkcji typu zapis trasy poprzez GPS oferuje coś w rodzaju gry fabularnej w formie Audiobooka. Akcja toczy się oczywiście w post-apokaliptycznym świecie opanowanym przez zombie. Biegnąc "wykonujemy" misje, tak naprawdę tylko słuchając opowieści, co jakiś czas "zbierając" po drodze wirtualne przedmioty, które potem można wykorzystać do odbudowy bazy. Ap-ka ciągle w fazie rozwojowej ale jest w sumie nieźle. Mała interaktywność ale historyjka potrafi wciągnąć. Aplikacja jak i wszystkie pliki audio w języku angielskim.
    Agent Tnega (22 października 2013)
  • trochę gier (niedużo) a aplikacji w ogóle bo rzadko korzystam z funkcji smart: where's my water - gra logiczna gdzie trzeba dostarczyć wodę do kąpieli mieszkającemu w kanałach aligatorowi przez wymazywanie ziemi znajdującej się pomiędzy dopływem i odpływem. wciąga bardzo mocno, szczególnie na kiblu. world of goo - ten sam gatunek co wyżej, budujemy wieże z "glutów" aby dostać się do położonych coraz wyżej i dalej rur które zabierają nas na dalsze poziomy chrono trigger - port klasyka jrpg z super nintendo. jedna z fabuł mojej młodości, jak słyszę niektóre utwory z soundtracka to do dzisiaj staje mi serce. gra wspaniała ale zaaplikowanie jej na androida średnie. niemniej warto.
    nate (22 października 2013)
  • Better to use Phone or iPad, this is the device that I am used to it.http://www.kekacase.com/design-your-own/phone-cases.html
    Better (22 października 2013)
  • sky map - pokazuje mapę niebia, czyli gwiazdy, planety etc. satellite AR - zdecydowanie największy opad szczęki u mnie w kategorii "o kurwa, technologia!" (oraz "o kurwa, ile ich jest!"). nanosi bieżąca pozycję (aktualizowaną na żywo, więc jak się przesuwa na niebie, to tutaj też) i tor lotu satelit na widok z aparatu, mniej więcej o tak: http://www.androidbloggen.se/wp-content/uploads/2012/02/satellite-ar.jpg każdy satelita to przy okazji link do strony o nim, więc się można poedukować, albo pozabijać czas. piano pro - pianino, zestaw perkusyjny i coś tam jeszcze do grania na. kilka brzmień/zestawów do wyboru. można trzymać w ręku i samemu puentować swoje dowcipy "badumtsss", mnóstwo radości. do czasu w którym będzie mnie stać na zatrudnienie kolesia chodzącego za mną z zestawem perkusyjnym będzie musiało wystarczyć. super stickman golf 2 - jedyna gra, w którą grałem dłużej niż 3 minuty i nie wyłączyłem. golf z widokiem z boku i komiksowymi rozwiązaniami (powerupy, teleportery etc.) jeszcze jakiś kompas polecam, jest mnóstwo. może przydać się w trakcie wycieczek pieszych czy rowerowych.
    em c (29 czerwca 2013)
  • Poweramp Music Player
    ... (21 lutego 2013)
  • Krótka piłka - jaki odtwarzacz muzyki na androida?
    szczur (21 lutego 2013)
  • ale heca, działa ten sposób o ktorym napisał @kot, dzieny!
    świerzak (7 lutego 2013)
  • –kot, 5/2/2013 16:02 Ok, sprawdziłem, u mnie muzyka w tle działa akurat gdy yt gra w Safari (niemniej, trzeba wznawiać odtwarzanie z każdą minimalizacją/maksymalizacją okna safari). Kiedy odtwarzam z aplikacji YT, to nie słyszę muzyki w tle i nie mogę jej włączyć, na pasku z przycikiem Play, o którym piszesz nie pojawia się ikona YouTube. Pewnie to wina jakiś ustawień. W każdym razie używanie iPada w tym celu boli.
    jaca (7 lutego 2013)
  • A jak wpisujesz yt w safari icos odpalasz to ja tam nie wiem dlaczego ale u mnie sie to automatycznie przeklada do aplikacji yt i moze sobie na lajcie grac w tle. Takze ogolnie to chcialam zdementowac wszystkie powyzsze ploty :)
    kot (5 lutego 2013)
  • No ale przeciez mozna wlaczyc youtube w tle na ipadzie, na iphone chyba tez - jak przelaczasz aplikacje to sie wylacza, trzeba 2x szybko kliknac na ten dolny guzik i przewinac pasek w lewo i tam dac play. Sorry za brak fachowego slownictwa. Tym niemniej nie wiem co wy tam sobie wymysliliscie ze sie nie da.xx
    kot (5 lutego 2013)
  • moze powinienem byl napisac 'perforacje', w sensie te takie male dynsky na papierze toaletowym. bo papier tez przydaje sie w kiblu, wiec nastepna wersja ipada, ktory tez przydaje sie w kiblu, bedzie w stanie w razie koniecznosci zastapic papier. rozumiecie. super zabawne, ja wiem.
    em c (27 stycznia 2013)
  • pad to m.in. podpaska w angielskim
    mg (26 stycznia 2013)
  • zanim zacznę się śmiać, proszę o wytłumaczenie, em c: czy chodzi o to, że z wypustkami nie będzie możliwe wysranie iPada ? jeśli tak - uruchamiam śmiech
    nieogar (26 stycznia 2013)
  • ej, patrzcie, tygrysia maska!!! iPad przydaje mi się w toalecie. –jaca, 20/1/2013 13:01 podobno następna wersja będzie miała wypustki.
    em c (26 stycznia 2013)
  • wlasciwie nawet jak sie przejdzie z przegladarki do innej aplikacji zeby napisac smsa czy skorzystac z file managera czy tam innego google readera to ten youtube ciagle gra w tle
    bloody b (26 stycznia 2013)
  • soundcloud zarowno w aplikacji jak i w formie karty otwartej w safari gra w tle bez zadnych przeszkod ani zacinek
    świerzak (26 stycznia 2013)
  • w przegladarce youtube dziala, jak zmieniasz zakladke to nie przestaje grac wiekszosc (wszystkie?) aplikacji do odtwarzania muzyki jak souncloud, spotify, rdio dzialaja w tle
    bloody b (26 stycznia 2013)
  • >a jak puścisz youtube w jednej zakładce safari, a w pozostałych będziesz se sprawdzać fb/maila/wiki, to też się wyłączy? (bo o ile pamiętam - nie) To samo pytanie, ale do Androida
    Twój Stary (26 stycznia 2013)
  • –box, 26/1/2013 09:32 używam aplikacji YouTube... nie mogę teraz sprawdzić, ale zdaje się, że jak puściłem coś z umieszczonego na stronie soundclouda i zmieniłem kartę safari, to też przestawało grać. Wrzuta nie przestaje grać, no ale kurwa wrzuta.
    jaca (26 stycznia 2013)
  • > Aplikacje działają na pełnym ekranie i np. > przechodząc z youtube do safari proces yt idzie > w tło - przestaje grać a jak puścisz youtube w jednej zakładce safari, a w pozostałych będziesz se sprawdzać fb/maila/wiki, to też się wyłączy? (bo o ile pamiętam - nie)
    box (26 stycznia 2013)
  • –Twój Stary, 20/1/2013 16:07 potwierdzam, ze na Androidach też nie da się YT w tle odpalić, przynajmniej w standardzie. Podobno są jakieś dodatki z którym możez odtwarzać filmy w mniejszy okienku i robić coś innego, ale to zasłyszane, nie sprawdzałem. –tygrysia maska, 25/1/2013 00:09 Ja tam lubię się wysikać i umyć zęby jednocześnie. iPad najlepiej sprawdza mi się do sprawdzenia jakdojade przed wyjściem z domu. Ale zgadzam się, że aplikacje ładniejsze niż na Androida (sam też robię, w związku z czym pytanie: Wymarzona hipotetyczna aplikacja na Wasze iPadziki?)
    jaca (26 stycznia 2013)
  • ej, ale wy widzieliście coś takiego jak książka?
    japa (25 stycznia 2013)
  • @Słonaczko - nie da się, ale to nie jest świadoma decyzja googla (słuchanie YT w tle), ale ogranczenia techniczne platformy (czytaj. widzi mi się Apple/deczja biznesowa). @jaca - nie tylko iTunes może grać w tle, problemem jest natura contentu YT - video. Video nie może grać w tle - to do pewnego stopnia jest logiczne (vodeo- pacze), ale oczywiście nie odpowiada realiom korzystania z YT co do multi taskingu na urządzeniach mobilnych. z punktu widzenia użytkownika uważam, że nie jest to wielki problem. Problemem nie jest to, że potrzebuje aplikacji YouTube na równi z Fb. raczej to, że korzystając z YT porzebuje na którki moment informacji z Wikipedii albo Fb. ale to nadal jest moje doświdczenie stricte youtubowe. ogólnie nie wiem jak wy ale mnie multi tasking w życiu jak i na ekranie nie wychodzi @TS aplikacje/publikacje (te dwa terminy zaczynają się powoli nakładac w świecie zdigitalizowanym). nie dość, że jest więcej aplikacji na iPda, to obiektywnie rzecz ujmując są one ładniejsze/lepsze na iPadzie (w porónaniu do Anroidowych odpowieddników). to są pewne moje uproszczenia dla laików. ale jak ktoś chce wejść w szczegół to służe uprzejmie.
    tygrysia maska (25 stycznia 2013)
  • >content - iOS >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Android To ciekawe, możesz objaśnić? Jest aż tak wielka różnica w aplikacjach? Miło, że wpadłeś na forum!
    Twój Stary (24 stycznia 2013)
  • witam porcysie, kopa lat @TS - TL;DR - ipad mini. this is the real shit. (dlaczeglo TL;Dr jest zawsze na końcu postów... wtf?) 1. w ogólności tablety z Androidem dają takie same możliwości jak tablety z iOS. 2. w szczegółach NIE 3. (z zawodowego punktu widzenia -UX/UI) czysty Android 4.1 >> iOS 4. (z zawodwego puktu widzenia - IT) - Mobile Safari dwa lata temu >>> Chrome na Androidzie kiedykolwiek (tu odnosze się do jednej z kluczowych dla ciebie kwestii przeglądania internetu) 5. (z jakiegokolwiek trzeźwego punktu widzenia) content - iOS >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Android 6. (osobiście) ipad mini - 500 IM/π (ilość masturbacji dzielona prze pi razy drzwi) - goolowa linia tabletów Nexus (najlepsze tablety z Andkiem IMHO) 10 IM/π ogólnie myśle, że jeśli masz hajs to pozwól sobie na tablet - niezalżenie jaki (może prócz wynalzaków z biedronki). to jest na prawdę zmiana paradygmatu jeśli chodzi o nowe technologie i ich wpływ na kształtowanie twoich przyzwyczajeń/szerzej życia. przyszłość i w ogóle Mars Cruiser.
    tygrysia maska (24 stycznia 2013)
  • No to by były niezłe jajca, jakby w tablecie za 2500 zł nie można było jednocześnie słuchać muzyki z YouTube i przeglądać stron w internecie
    Twój Stary (20 stycznia 2013)
  • –Słoneczko, 18/1/2013 19:26 "powinny" - na iPadzie nie da się na przykład słuchać muzyki na youtube i przeglądać strony. Aplikacje działają na pełnym ekranie i np. przechodząc z youtube do safari proces yt idzie w tło - przestaje grać (iTunes za to już może grać w tle). To jest słabe, a na Androidach też może być ten problem. iPad przydaje mi się w toalecie.
    jaca (20 stycznia 2013)
  • Wielozadaniowość jest nawet w pierwszym telefonie z Androidem, więc takie rzeczy jak tablety też na 100% to mają. Słuchanie muzyki + twitter (apka) + internet + facebook (apka) + robienie zdjęcia JEDNOCZEŚNIE jest możliwe nawet na telefonie pokroju Samsung Galaxy Mini2 (budżetówka), więc i tablety powinny to zapewniać (tylko ekran większy).
    Słoneczko (18 stycznia 2013)
  • > W gry raczej nie gram, zresztą i tak potrzebna do nich jest klawiatura i mysz albo pad. To znaczy do tych, w które ja gram (przygodówki, zręcznościówki)
    Twój Stary (18 stycznia 2013)
  • Przyjaciele! Bawiłem się iPadem w sklepach i jest to rzeczywiście bardzo fajna zabawka, która najwyraźniej z łatwością zastąpiłaby mi laptopa przy codziennych czynnościach typu Internet, Twitter, pisanie na forum Porcys itd. Poza tym wiele stron i usług (Soundcloud, Jango itp.) ma swoje własne programy, które jeszcze bardziej to ułatwiają. Tyle tylko, że iPad jest koszmarnie drogi. Pytanie ode mnie: czy najtańsze z tanich tabletów z Androidem ICS dają takie same możliwości, jak iPad? Nie chodzi mi o szybkość działania albo specyfikację sprzętową, bardziej o możliwość obsługi programów i korzystania z internetu. Wiele aplikacji na iOS jest też dostępna na Androida i czy one działają identycznie? I czy jest wielozadaniowość, np. słuchanie muzyki z programu Soundclouda i jednocześnie przeglądanie stron internetowych? W gry raczej nie gram, zresztą i tak potrzebna do nich jest klawiatura i mysz albo pad. W każdym razie nie to mnie interesuje.
    Twój Stary (18 stycznia 2013)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)