INNE - FORUM

b side'y - blur

2 grudnia 2010

witam mając nadzieję, że pamięć o blurach tutaj nie umarła :)
wstyd się przyznać, ale jako fanka blura z ponad czteroletnim stażem b side'y zaczęłam odkrywać dopiero niedawno. b side'y z których singli blurów uważacie za prawdziwe perełki? mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto ma jakąś wiedzę na ten temat ;) ja póki co poznaję wybiórczo - zakochałam się w 'so you' ('no distance left to run'), 'don't be' ('crazy beat'), 'the outsider' ('out of time') czy 'theme from an imaginary film' ('parklife') czekam na propozycje i pozdrawiam :)

kandyzowana_
  • przez info o openerze, po raz n-ty mam faze na blur, w boxie na 21 lat do każdej płyty jest dołożony krążek z b-sideami - coś niesamowitego! spokojnie dałoby się z nich złożyć album w okolicach porcysowej 8 do listy utworów z tego tematu dorzucam jeszcze solidny "dancehall"
    że Theme From An Imaginary Film na Parklife nie wzieli.. (24 listopada 2012)
  • tez sie dolaczam do fanow SO YOU. zdecydowanie numer powinien byc na plycie (za trailer park albo b.l.u.r.e.m.i.)
    bugman (3 grudnia 2010)
  • dziękuję wszystkim :) bugman - ja również mogę tylko pozazdrościć i pomarzyć o takiej kolekcji ;( ja w swoich zbiorach posiadam jedynie 'out of time', ale to moja duma i strzegę go jak oka w głowie :D poza tym zbliżają się święta i trzeba to dobrze wykorzystać :D essex_dog - cieszy mnie, że ktoś jeszcze podziela mój zachwyt 'so you' - od kilku dni nie mogę się od niej uwolnić - magia, absolutna magia.. 'hanging over' (gitarowa orgia! i wokal Damona! ach!) i 'luminous' (och, klimat nieziemski) również się do mnie przykleiły. i zakochałam się po uszy w 'peach' - niesamowite, a gitara Grahama - jak zawsze - poezja.. i 'young and lovely' - ach! gdy słucham, dociera do mnie jak bardzo za nimi tęsknię ;( fakt, Albarn bąknął coś o styczniu, pozostaje wierzyć i modlić się. och uslyszec niewydane piosenki z sesji do blur zy 13, marzenie –bugman, 3/12/2010 14:57 tak...<marzy>
    kandyzowana_ (3 grudnia 2010)
  • fakt, ta kolekcja jest mega, ja mam tylko większe kolekcje dwóch zespołów jedynie (the beatles i smashing pumpkins) ale bez singli
    v/a (3 grudnia 2010)
  • dziekuje kolego essex. choc itak mam wszystko to i tak mi malo i malo (och uslyszec niewydane piosenki z sesji do blur zy 13, marzenie)
    bugman (3 grudnia 2010)
  • Bisajdami blurów zainteresowałem się gdy usłyszałem "Theme from an Imaginary Film", które wgniotło mnie w fotel, następnie "Black Book" i gitarowe popisy Coxona - miażdżące. "So You" jest śliczne, rozumiem zachwyty koleżanki ;) Uwielbiam "Hanging Over" (z singla "For Tomorrow") - trochę grunge, trochę shoegaze - pycha :D "Luminous" ("Bang") ma już bardzo shoegaze'owy, psychodeliczny klimat - genialne, u mnie na równi z "Sing". Inne ulubione - "Bonebag" i "Beachcoma" (ponownie "For Tomorrow"), "Ultranol" ("The Universal") "Tender" (Cornelius Remix) ("No Distance Left to Run"), "Don't Be" i "The Outsider" ("Crazy Beat") - to pierwsze z brzegu, blurowe perełki można by mnożyć w nieskończoność. bugman - mogę tylko pozazdrościć kolekcji.
    essex_dog (3 grudnia 2010)
  • http://www.taringa.net/posts/musica/2707290/Megapost_-Blur-B-sides-_todos_.html
    v/a (2 grudnia 2010)
  • a bo zapomnialem albarn cos baknal ze blur ma wejsc do studia w styczniu wiec nadzieja sie jeszcze tli ;]
    bugman (2 grudnia 2010)
  • zaraz pani bemolka mnie wysmieje ale musze :P jako ekspert (znam wszydtko albarna co tylko wydal :D wiec (pojade chronologicznie).a i na poczatek, tu jest dowod :P http://yfrog.com/bhzdjcie014aj (rok 2007, jeszcze wiec nie mialem no distance jako filmu i jako singla na dvd) 1. Leusire: singiel: She's So High: - I Know (bardzo wesola, radosna piosenka, blur skoczny) Singiel: Bang - Explain - Uncle Love singiel: There's No Other Way: - Mr Briggs 1a POPSCENE: - MACE - BADGEMAN BROWN - Garden Central - I'm Fine 2. Modern Life Singiel: For Tomorrow: - Into another - Bone Bag - For Tomorrow (wersja akustyczna i ta z bestek) Singiel: Chemical World - Young And Lovely (w tym kawalku to nie mozna sie nie zakochac) - my ark - maggie may (sliczny cover piosenki roda stewarda) Singiel: Sunday Sunday: - Fried (Blur na punkowo) 3. Parklife Singiel: Girls And Boys - Magpie - peter panic - people in europe Singiel: Parklife - Theme From An Imaginary Film 4. The great Escape: Singiel: Country House - One Born Every Minute Singiel: The Universal - Ultranol -No monsters in me Singiel: Stereotypes - Tame - A man who left himself Singiel: Charmless man: - St. louis - A Song 5. Blur singiel: Beetlebum - all your life - woodpigeun song Singiel: Song 2 - bustin+dronin - polished stone 13. Singiel: Tender - All We Want Singiel: Coffee&Tv -remixy BUGMAN-a (kazdy oddzielnie zrobiony przez czlonka zespolu, dave elektro, graham gitarowo, alex tanecznie, damon-world music) Singiel: No Distance left to run: - So you Best of Singiel: MUSIC IS MY RADAR -Black book 7. Think Tank Singiel: Crazy Beat -the Outsider Singiel: Good Song -Morricone +piosenki ktore sa dosc trudno dostepne a wiec: - COWBOY SONG (plotka glosi ze to numer z radiohead a to bzdura!!) - Kissin Time (piosenka napiana mna plyte Marriane Faithfull) Some Glad Morning, Colours, Close i I Love Her-piosenki z fc Fool's Day (swiezak tegoroczny, do sciagniecia z of. strony zespolu) mam nadzieje ze pomoglem ;]
    bugman (2 grudnia 2010)
  • masy perełek, zgadza się - kilka tygodni słuchania, mmmmm ;D nie spodziewałam się takiego odkrycia jak piękne 'so you' - zbyt piękne by być jedynie b side'em.. na dodatek na youtube jest coś cudownego -> http://www.youtube.com/watch?v=NSEr5Bbt1Oc&feature=related i jestem w niebie! 'no monsters in me' jest genialne, ooo tak! moje najświeższe odkrycia to 'all your life' ('beetlebum') i 'inertia' ('there's no other way') ale to zaledwie nic, jest tego od groma co cieszy :) cóż gdy umiera nadzieja na reaktywację można przynajmniej b side'ami się pocieszyć :)
    kandyzowana_ (2 grudnia 2010)
  • uuu, bisajdy blur, to jest ciekawy temat; jakiś czas temu zacząłem sobie zbierać ich single właśnie dla stron b, tam są masy perełek moje ulubione: "Theme From an Imaginary Film" z singla Parklife ("Supa Shoppa" też bardzo fajny), "Ultranol" i "No Monsters In Me" z singla The Universal, "St Louis" singla z Charmless Man
    V79 (2 grudnia 2010)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)