INNE - FORUM

Piosenki w cudzym stylu

23 listopada 2010

...czyli brzmiące jak utwór kogoś innego, czy to ze względu na oczywiste podobieństwo do konkretnego utworu czy ze względu na brzmienie charakterystyczne dla kogoś innego.

Reguła: ograniczamy się do mniej lub bardziej, ale jednak znanych wykonawców.

W zamiarach założenia tego tematu utwierdził mnie znaleziony u Borysa nowy singiel Cut Copy. A więc:

Cut Copy - Take Me Over (rzeczywiście przypomina "Everywhere" Fleetwood Mac)
Juvelen - Don't Mess (Girls Just Wanna Have Fun)

Twój Stary
  • >Reguła: ograniczamy się do mniej lub bardziej, ale jednak znanych wykonawców. No i sam złamię zasadę, którą zaproponowałem, bo oto dziś zupełnie zapomniana piosenkarka, która wokalem imituje Sami Się Domyślicie. Mandy Winter - Julian: http://www.youtube.com/watch?v=ynCzWH14SG8 Ale wiecie co, to jest naprawdę fajna piosenka. No i dramat tej kobitki, bo to przecież nie jej wina, że ma taką samą barwę głosu jak SSD, a śpiewać umie, zresztą podobnie jak SSD <3), ale refren wpada w ucho. No, fajne. Aha, jak się nie podoba - mówić od razu, pójdzie do mojej kolekcji.
    Twój Stary (20 grudnia 2010)
  • no i dużo Lilys to Kinks
    kryształek nocnej opowieści (4 grudnia 2010)
  • Wilco - Monday (Stonesi)
    kryształek nocnej opowieści (4 grudnia 2010)
  • No racja, jak mogłem nie napisać, ale "Mistaken for Strangers". To jest dopiero Interpol. A w "Fake Empire" nie słyszę nic interpolowego.
    Twoj Stary (3 grudnia 2010)
  • the national - fake empire (interpol) no jak mogliscie tego od razu nie napisac ;)
    asz (3 grudnia 2010)
  • >żałuję, że nie ma czegoś takiego, jak "standardy popowe" Oczywiście, że są. Tylko muszą spełniać dwa warunki - muszą być ostatecznie stare i dostatecznie znane, by nikt nie pomyślał, że to utwór autorski. Czyli jest ich w sumie cholernie mało. No i muzyka pop to jednak ciągły recykling, nie?
    Twój Stary (3 grudnia 2010)
  • No to idąc dalej: "I've Got a Feeling" Black Eyed Peas i MSTRKRFT - Heartbreaker
    Agent Tnega (3 grudnia 2010)
  • Jak mogłem zapomnieć: "Club Can't Handle Me" Flo Ridy, a "I've Got a Feeling" Black Eyed Peas.
    Twój Stary (3 grudnia 2010)
  • Wiem, że nie tan temat, ale właściwie - który lepszy. Gdybym był miliarderem, wynająłbym kilka zespołów do nagrania coverów wszystkich piosenek - coverów, powiedzmy, synthpopowych i slowcore'owych. W ten sposób powstałoby kilka uniwersalnych playlist na każdy nastrój. (bo jest tak: jeden utwór = aranżacja jednego wykonawcy, czasem kilka coverów -> żałuję, że nie ma czegoś takiego, jak "standardy popowe"). Ciekawe też, czy doczekam się czasów, kiedy "albumy" nie będą jedyną wersją ostatecznie zaakceptowaną i upublicznioną, ale podstawą do samodzielnego dostosowania. Technika przecież na to pozwala - osobno wszystkie ścieżki, do samodzielnego miksu.
    Szop (24 listopada 2010)
  • >–gawroński, 23/11/2010 22:38 A wiesz, że nie to było moją intencją? Poza tym mało kto tak mało rozmawia tu o muzyce, co ja, hehe
    Twój Stary (23 listopada 2010)
  • rotary - na jednej z dzikich plaż (myslovitz) no co?
    oczekujący (23 listopada 2010)
  • (użytkowniku Twój Stary, chciałbym Ci złożyć ogromne propsy za próbowanie rozkręcenia tego forum w odpowiednim kierunku, może Was nie skasujemy hihi)
    gawroński (23 listopada 2010)
  • Queen - Another One Bites The Dust (Michael Jackson)
    jurny (23 listopada 2010)
  • Piosenki, albo ewentualnie co istotniejsze zagrywki, dłuższe fragmenty itp.
    Twój Stary (23 listopada 2010)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)