INNE - FORUM
Piosenki w cudzym stylu
23 listopada 2010...czyli brzmiące jak utwór kogoś innego, czy to ze względu na oczywiste podobieństwo do konkretnego utworu czy ze względu na brzmienie charakterystyczne dla kogoś innego.
Reguła: ograniczamy się do mniej lub bardziej, ale jednak znanych wykonawców.
W zamiarach założenia tego tematu utwierdził mnie znaleziony u Borysa nowy singiel Cut Copy. A więc:
Cut Copy - Take Me Over (rzeczywiście przypomina "Everywhere" Fleetwood Mac)
Juvelen - Don't Mess (Girls Just Wanna Have Fun)
-
>Reguła: ograniczamy się do mniej lub bardziej, ale jednak znanych wykonawców. No i sam złamię zasadę, którą zaproponowałem, bo oto dziś zupełnie zapomniana piosenkarka, która wokalem imituje Sami Się Domyślicie. Mandy Winter - Julian: http://www.youtube.com/watch?v=ynCzWH14SG8 Ale wiecie co, to jest naprawdę fajna piosenka. No i dramat tej kobitki, bo to przecież nie jej wina, że ma taką samą barwę głosu jak SSD, a śpiewać umie, zresztą podobnie jak SSD <3), ale refren wpada w ucho. No, fajne. Aha, jak się nie podoba - mówić od razu, pójdzie do mojej kolekcji.
Twój Stary (20 grudnia 2010) -
no i dużo Lilys to Kinks
kryształek nocnej opowieści (4 grudnia 2010) -
Wilco - Monday (Stonesi)
kryształek nocnej opowieści (4 grudnia 2010) -
No racja, jak mogłem nie napisać, ale "Mistaken for Strangers". To jest dopiero Interpol. A w "Fake Empire" nie słyszę nic interpolowego.
Twoj Stary (3 grudnia 2010) -
the national - fake empire (interpol) no jak mogliscie tego od razu nie napisac ;)
asz (3 grudnia 2010) -
>żałuję, że nie ma czegoś takiego, jak "standardy popowe" Oczywiście, że są. Tylko muszą spełniać dwa warunki - muszą być ostatecznie stare i dostatecznie znane, by nikt nie pomyślał, że to utwór autorski. Czyli jest ich w sumie cholernie mało. No i muzyka pop to jednak ciągły recykling, nie?
Twój Stary (3 grudnia 2010) -
No to idąc dalej: "I've Got a Feeling" Black Eyed Peas i MSTRKRFT - Heartbreaker
Agent Tnega (3 grudnia 2010) -
Jak mogłem zapomnieć: "Club Can't Handle Me" Flo Ridy, a "I've Got a Feeling" Black Eyed Peas.
Twój Stary (3 grudnia 2010) -
Wiem, że nie tan temat, ale właściwie - który lepszy. Gdybym był miliarderem, wynająłbym kilka zespołów do nagrania coverów wszystkich piosenek - coverów, powiedzmy, synthpopowych i slowcore'owych. W ten sposób powstałoby kilka uniwersalnych playlist na każdy nastrój. (bo jest tak: jeden utwór = aranżacja jednego wykonawcy, czasem kilka coverów -> żałuję, że nie ma czegoś takiego, jak "standardy popowe"). Ciekawe też, czy doczekam się czasów, kiedy "albumy" nie będą jedyną wersją ostatecznie zaakceptowaną i upublicznioną, ale podstawą do samodzielnego dostosowania. Technika przecież na to pozwala - osobno wszystkie ścieżki, do samodzielnego miksu.
Szop (24 listopada 2010) -
>–gawroński, 23/11/2010 22:38 A wiesz, że nie to było moją intencją? Poza tym mało kto tak mało rozmawia tu o muzyce, co ja, hehe
Twój Stary (23 listopada 2010) -
rotary - na jednej z dzikich plaż (myslovitz) no co?
oczekujący (23 listopada 2010) -
(użytkowniku Twój Stary, chciałbym Ci złożyć ogromne propsy za próbowanie rozkręcenia tego forum w odpowiednim kierunku, może Was nie skasujemy hihi)
gawroński (23 listopada 2010) -
Queen - Another One Bites The Dust (Michael Jackson)
jurny (23 listopada 2010) -
Piosenki, albo ewentualnie co istotniejsze zagrywki, dłuższe fragmenty itp.
Twój Stary (23 listopada 2010)