INNE - FORUM
taby
16 maja 2009chyba nie było wątku o tabulaturach - co gracie na swoich gitarach?
od siebie powiem ze latwe sa piosenki Neutral Milk Hotel i Microphones/Mount Eerie. trudniejsze ale zajebiste w graniu jest zas np. "Angeles" Elliotta Smitha.
-
durowe
kikifas (16 września 2011) -
Who cares
Azrt (15 września 2011) -
jakie są chwyty do "can't cook" ?
ziom (15 września 2011) -
no ewidentnie się kojarzy, dopiero teraz odkryłem. może nie bas, ale te pierwsze synthy w Alisie. chociaż ten slide basu do górnych progów bardzo podobny do pracy basu w zwrotce "Little..." W takim razie Beverly Kills to taki żart-hołd dla Many Happy Returns, bo słowo "zrzynka" mi w jego przypadku nie może przejść przez gardło. Superfly jest takie doobre.
rojal (30 maja 2010) -
no i powiem, że jestem fanem otwierającego Alisę basu To chyba taki żart-hołd dla "Little Child Runnin' Wild", przynajmniej tak to odbieram
Łachecki (30 maja 2010) -
ale w sumie moze nawet dla siebie bede cos probowal, ambitny jestem, jak bas bede mial pod reka. wiec jakbym cos wycedzil to sie podziele. ktorz nie chcial by przy ognisku, do kielbaski, zagrac 'for kate i wait'? chicks dig it.
Low (29 maja 2010) -
no właśnie, Alisę to chyba grał na jakimś dziwnie nastrojonym basie w ogóle, albo nie nastrojonym w ogóle.
rojal (29 maja 2010) -
problem z pinkiem jest taki, że tam zachodzą jakieś manipulacje taśmy i piosenka, która zaczęła się w kluczu F na etapie zgrywania miliony razy na kaseciak (każdy kaseciak ma inna szybkość odtwarzania, nie do wychwycenia przy słuchaniu, ale przegrajcie sobie coś z 5 razy to zauważycie) może być w żadnej skali, na żadnych akordach. jeszcze dodając, że pink wcale nie musi dbać o to, by wszystko stroiło, to już w ogóle. rzecz dla akademików. na nowym albumie pewnie wszystko stroi, though.
Low (29 maja 2010) -
BARDZO poszukuję tabów, nut, akordów, wszystkiego - do piosenek Ariela Pinka. To co udało mi się rozkminić ze słuchu to moje, ale wiadomo że nie wszystko. jak ktoś będzie miał coś to byłbym bardzo wdzięczny. sam daję link do jedynych śladów SCENY tabowo-arielowej w necie: http://animalcollectin.6.forumer.com/viewtopic.php?p=431215&sid=2275c3d9035ca2f7200cfa8fc60f05ee ale tutaj tylko śladowo Beefbud, Bright Lit Blue Skies, Beverly Kills. Jakiś koleś napisał pod koniec maja, że wrzuci Every Night I Die at Miyagis (JARA SIĘ!) ale nic nie wrzucił, cham. no i powiem, że jestem fanem otwierającego Alisę basu. W połączeniu z synthami tam = orgazm stuprocentowy. no i łatwo go sobie ze słuchu grać.
rojal (29 maja 2010) -
Byłoby za prosto :> Połączyłem przyjemne z pozytecznym, bo w tamtym czasie uczyłem sie nut. Zresztą i tak koncentrowałem się na odpowiednich dźwiękach, a nie na rytmie. Może znowu się za to wezmę.
Twój Stary (11 maja 2010) -
ej, ale chyba dużo prościej byłoby ci tego dokonać w Guitar Pro tudzież w (darmowym) Power Tabie? bo one umozliwiają wklepywanie tabulatur na sześciolinii
V79 (11 maja 2010) -
Twój Stary zbiera na statuetkę "miszcza" dzisiaj ;)
roman (11 maja 2010) -
Robiłem tak, bo łatwiej mi się skupić na samej kompozycji (songwritingu, jeśli wolisz) bez tego całego hałasu :) Słyszałem TYLE dobrego o SY, a w ogóle mnie to nie ruszało. Z drugiej strony było słychać, że to nie jest byle gówno, więc... Ale to było dawno, kiedy mi się chciało.
ee ale robiles tak tylko po to zeby sobie posluchac jak to brzmi na fortepianie?!
em c (11 maja 2010) -
Taby Sonic Youth lubiłem przerzucać na zapis nutowy (w programie NoteWorthy Composer) i potem można sobie posłuchać, jak to brzmi na fortepianie. Na przykład ja wolę takie wersje od oryginalnych. Tylko to trochę czasochłonne.
http://www.sonicyouth.com/mustang/ to jest cala encyklopedia na temat sonic youth, taby tez sa. co prawda w strojach oryginalnych, wiec trzeba kombinowac, ale zawsze punkt wyjscia.
em c (11 maja 2010) -
zrobie te okrążenia, potem wrzuce film. tylko że nie mam okrągłego pokoju, ale jakoś to rozpracuję. a "wkrada sie magia" to magiczny tekst. zresztą - po co sie tłumaczyć nieogarowi.
nieogar (11 maja 2010) -
to nie jest temat "nasze teksty na 10.0" (patrz tekst: "wkrada się magia"), tylko "taby". –nieogar, 11/5/2010 07:22 no ale ja przecież pisałem o "tabach", które się zajebiście gra, nawet nie posiadając żadnych umiejętności (czytaj: wkrada się magia, mimo małego skomplikowania) więc albo ja nie rozumiem co masz na myśli albo robisz za karę 10 okrążeń po swoim pokoju
twitter.com/siedemnastka (11 maja 2010) -
z XTC fajne są też np. Ten Feet Tall i Mermaid Smiled, ale to już takie proste nie jest niegłupim pomysłem właśnie byłoby wrzucanie takich fanowskich stron, gdzie można znaleźć tabulaury, których nie ma na UG, typu właśnie http://chalkhills.org/reelbyreal/ czy http://stephinsongs.wiw.org/tab/index.html - piosenki Stephina Merritta
V79 (11 maja 2010) -
Nie chcę przynudzać z XTC (a co mi tam. Pewnie, że chcę), ale: "Dying" zajebiście proste. "King for a Day" naprawdę bardzo przyjemnie się gra. http://chalkhills.org/reelbyreal/s_King.html (na chalkhills.org też reszta tabów i mnóstwo innej dobroci)
to nie jest temat "nasze teksty na 10.0" (patrz tekst: "wkrada się magia"), tylko "taby".
nieogar (11 maja 2010) -
jeszcze przypomniał mi się mój guilty pleasure riffów gitarowych - "Plug In Baby" Muse, co prawda średnio dobrze mi wychodzi, ale tyle jest przy nim frajdy, polecam (mimo panującej tu, dość uzasadnionej, niechęci do Muse)
V79 (11 maja 2010) -
(o tak, o Cowboy Dan zapomniałem. gra się bardzo łatwo, a wkrada się magia)
twitter.com/siedemnastka (11 maja 2010) -
z tym Street Spirit to raczej bym nie przesadzał, początkujący raczej mogą mieć problemy co do repertuaru MM to masa kawałków jest dość prostych dla beginnerów: Gravity Rides Everything, Paper Thin Walls, I Came As A Rat (pod warunkiem, że umiemy power chordy), Cowboy Dan, Trailer Trash, Out Of Gas, Bankrupt On Selling tak jadąc po dwu najlepszych i oczywiście każdemu zaczynającemu grę na instrumencie polecam Beatlesów, dużo kawałków można pograć łatwymi akordami (tudzież nietrudnymi riffami: Day Tripper czy I Feel Fine), a jak wiadomo - grając mamy 2x większą frajdę z tych genialnych piosenek
V79 (11 maja 2010) -
z nudów zrobiłem listę utworów których uczyłem się grać na samiuteńkim początku posiadania gitary. ze swoimi umiejętnościami nigdy specjalnie dalej nie zaszedłem, ale chodzi o to, że jeśli kupiłeś przed godziną gitarę i chciałbyś pograć jakieś prościutke, a jednocześnie zajebiste motywiki, ale nie wiesz jakie, to moja lista jest w sam raz. (o ile jesteś fanem modest mouse) Modest Mouse: Lives (motyw basowy) Custom Concern Dramamine 3rd planet Trailer Trash World at Large Worms vs Birds Talking Shit about a Pretty Sunset Radiohead - Street Spirit Radiohead - Knives Out (choć no nie całość) Kinks - You Really Got Me Guided by Voices - I am a Scientist intro Interpol - Leif Erikson (fragmenty) Interpol - Hands Away Dismemberment Plan - Time Bomb a bodaj pierwszym utworem jaki udało mi się zagrać na akordach było Neutral Milk Hotel - In The Aeroplane Over The Sea tabek szukajcie przykładowo na: http://www.ultimate-guitar.com
twitter.com/siedemnastka (10 maja 2010) -
ja gram modestów. tylko.
antyżyrafa (22 grudnia 2009) -
pavement - spit on a stranger http://www.ultimate-guitar.com/tabs/p/pavement/spit_on_a_stranger_tab.htm
pedro (22 grudnia 2009) -
Joni Mitchell top 10 gitarzystów ever, check. zestawianie Smitha z NMH pfffff.
Łachecki (6 sierpnia 2009) -
polecam granie pixies. najlepiej bez korzystania z tabow. najlepiej, rozgryzwszy uprzednio partie wszystkich instrumentow, grac wszystkie na zmiane biegajac po pokoju. najlepiej nago. po marihuanie, jesli jakas macie. dziwne rzeczy dzieja sie wtedy z endorfinami. szczegolnie przy takiej zajebistej pogodzie. woohooo!
artist formerly known as maturzysta (6 sierpnia 2009) -
mi sie dobrze gra distopian dream girl, takie pierdolki jak motyw przewodni here comes your man pixies, lcw wiadomo, game of pricks takie rzeczy mi do glowy w tej chwili przychodza. rzeczywiscie fajny watek, zaraz wezme gitare i poprobuje cos z waszych propozycji
hazy (5 sierpnia 2009)