INNE - FORUM

Muzyka A Biznes '09

7 kwietnia 2009

Zeszłoroczne wątki:
http://www.porcys.com/Forum.aspx?id=4274
http://www.porcys.com/Forum.aspx?id=5776&p=1

Plan Konferencji:

10:30-11:30
Polska polityka kulturalna - fakt czy mit?
Spotkanie z osobami odpowiedzialnymi za politykę kulturalną w Polsce oraz organizacjami pozarządowymi korzystającymi z narzędzi polskiej polityki kulturalnej.

Goście:
Ewa Czeszejko-Sochacka (pełnomocnik prezydenta m.st. Warszawy ds. przygotowań miasta do uzyskania tytułu Europejskiej Stolicy Kultury
Grzegorz Lewandowski (Chłodna 25, reANIMATOR)
Magdalena Sroka (dyrektor Krakowskiego Biura Festiwalowego).

11:45-13:15
Ostatni rok festiwali muzycznych - czy kryzys zabije branżę?
Dyskusja o przyszłości rynku koncertowego.

Goście:
Mariusz Adamiak (Adamiak Jazz)
Stanisław Trzciński (STX Jamboree)
Mikołaj Ziółkowski (Alter Art)
Moderator: Mariusz Herma (Przekrój).

13:45-14:45
Pozostaje tylko bloggować?
Rzecz o ewolucjii mediów muzycznych.

Goście:
Bartek Chaciński (Przekrój)
Piotr Metz (Machina, Trójka).
Moderator: Maciek Lisiecki (Screenagers.pl)

Na wszystkie panele wstęp wolny, ale warto się zarejestrować na stronie.

www.mab.art.pl

mab_ogranizator
  • bez przesady, troche ciekawych informacji bylo. ale tez prawda ze calosc zdecydowanie nie porywala. bylem na dwoch panelach, o festiwalach i blogach. drugi byl ciekawszy a najwazniejsza informacja dnia bylo to ze az tak zle jak sie jeszcze nie dawno zdawalo to z powodu kryzysu z festiwalami nie bedzie, hura. kanapki faktycznie przepyszne, i solidne.
    em c (18 kwietnia 2009)
  • zajebiste kanapki. herbata i kawa też ok. generalnie idealne na dzien po. konferka sama w sobie nudna jak sto skurwysynow. ale i tak szacunek, z pewnoscia pojawie sie za rok. na kanapkach. w zeszlym roku tez byly niezle.
    db (17 kwietnia 2009)
  • był ktos?
    k (17 kwietnia 2009)
  • wlaczcie laptopy i informujcie live kto juz przechodził po czerwonym dywanie
    hot spot (17 kwietnia 2009)
  • a jakieś video bedzie?
    stepoan (16 kwietnia 2009)
  • podbijam bo to już jutro. przy okazji dodam, że warty zarejestrować na stronie bo można wygrać bilety do kina! a dla pierwszych 250 osób (czyli pewnie dla wszystkich, którzy przyjdą) płyta od Wielkiego Joł!
    mab_organizator (16 kwietnia 2009)
  • kto był rok temu wie, że 3-4 gości to granica wytrzymałości takiego panelu. szczegolnie gdysie oddaje mikrofon publicznosci. dobrze że nie naspraszali po 10 osób na panel bo niebyloby po co isc
    ryjekk (10 kwietnia 2009)
  • podejrzewam,iż organizatorzy zaprosili by chętnie ja największą liczbę gości i rozwlekli konferencję aż na tydzień. ogarnij się nie-gorolu, zorganizuj lepiej w Katowicach.
    halu (9 kwietnia 2009)
  • ktos sie wybiera? ja pewnie zajrze (szeptem, zeby mi posta nie skasowali: co bigos to bigos).
    em c (9 kwietnia 2009)
  • >–Andrzej, 8/4/2009 15:37 podpisane Andrzej, a brzmi jak Jędrzej. Zabawne, co? :)
    jedrzejdupa.blog.onet.pl (9 kwietnia 2009)
  • A straty, kredyty i dopłacanie do interesu to też jakaś forma biznesa, czy nie?
    chyba ma (9 kwietnia 2009)
  • Akurat Łódź Alternatywa o muzyce i biznesie nic nie powie, bo z biznesem nie ma to nic wspólnego.
    Pan Rafał (8 kwietnia 2009)
  • ja akurat jestem spoza Warszawy i bodaj jako jedyny uczestniczyłem w MAB raczej pod kątem badania zjawisk i podawania danych statystycznych niż dziennikarstwa, którym zajmowała się akurat pani Szydłowska, której wcześniej w ogóle nie kojarzyłem kim jest. I raczej chodziło mi o odkrycie mechanizmu wylansowania interesujących artystów od zera - jak robił to Druh Sławek, bo tylko w ten sposób można być opiniotwórczym naprawdę. Oczywiście w przerwach gdy nudziłem się trochę - bo nie miałem ochoty słuchać otoczonego wianuszkiem Piotra Stelmacha, który chwalił się, że wie kto zagra na off festiwalu, ale nie powie. Bo dla mnie o wiele ciekawszym zajęciem były rozmowy z wykładowcami, którzy akurat skończyli zajęcia, na temat ekonofizyki, którą się zajmuję. I zdziwił mnie fakt, że nauczają oni ekonomii zgodnie z poglądami UPR, tzn Ludwiga von Misesa. Dlatego W 2009 roku za najważniejszy uważam panel "polska polityka kulturalna", a w pozostałych tematach o upadku mediów i imprez wskazałbym raczej na ich złą organizację, a nie kryzys. Bo wbrew pozorom 2009 rok koncertowo jest najlepszy w historii, ale nie dzięki festiwalom. Bo o sukcesie decydują pojedyńcze gwiazdy, zbyt wielkie na festiwale: U2, Madonna, Depeche Mode, ale też masa darmowych imprez - Kylie Minogue, Scorpions, MGMT czy NERD.
    Andrzej (8 kwietnia 2009)
  • tak, bo jeśli ktoś nie jest zaproszony na "Muzyka, a biznes", nic nie znaczy na krajowym rynku. to tak samo śmieszne, jak mówienie, że redaktorzy Porcys pierwsi czytali Pitchforka i odkryli muzykę niezależną/alternatywną (einz kit) dla Polski.
    lokalny patriotyzm (8 kwietnia 2009)
  • widocznie nie, skoro nie zostali zaproszeni
    ja na szczęście jestem Polakiem (8 kwietnia 2009)
  • jest jeszcze Łódź Alternatywa, Adaś B i jego audycje, sporo wniesliby do dyskusji,
    ślonski naród (8 kwietnia 2009)
  • proponuję zmienić nazwę konferencji na: Muzyka, a biznes W WARSZAWIE, KRAKOWIE I TRÓJMIEŚCIE. Nie zaprosiliście Rojka, Irka Dudka czy rektora Oslislo (JAZ Festiwal), że wspomnę tylko organizatorów z miejsca, gdzie mieszkam. Gdzie ludzie z OPT Wrocław, Off festiwalu, Szczecin Music Festiwalu, Musica Genera, Assymetry? Gdzie dziennikarze spoza Warszawy? pozdr,
    to my ślonski naród, lud wybrany (8 kwietnia 2009)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #9 (Ekstrakt vs RA 00-25)
Ekstrakt #8 (2025)