INNE - FORUM

50 najlepszych wokalistek WSZECHCZASÓW

9 marca 2009

pierwsze miejsce raczej oczywiste, jak mogłoby być inaczej, nie. tylko gdzie sinead o connor! nothing compares! nothing compares! to you!

szczur
  • tomasz lis w tym zestawieniu wymiata! kto by pomyslal.
    pppp (9 marca 2009)
  • a gdzie Violetta Villas?? Można się śmiać z jej postaci, ale wokal to swego czasu miała arcy
    zadymiara (9 marca 2009)
  • 80-90%
    a psik! (9 marca 2009)
  • zerowy procent kobiety powinny tylko sprzątac i gotowac na niczym innym sie nie znaja
    bo taki jest swiat to nie ja go wymyslilem (9 marca 2009)
  • z okazji 8 marca chciałbym zadać pytanie: za jaki procent waszych ukochanych płyt odpowiedzialne są kobiety? :)
    17 (9 marca 2009)
  • a wiraszko gdzie jest wiraszko?
    no co (9 marca 2009)
  • Lista całkiem przyjemna, dzięki. Bez czytania wstępu wiadomo, że braliście pod uwagę umiejętności wokalne a nie ogólną zajebistość wokalistki, którą do granic możliwości epatuje Lætitia Sadier. No przecież! Szkoda tylko, że na listach indywidualnych, chociaż na jakimś 40 miejscu nie znalazła się Alanis M.
    Mateusz (9 marca 2009)
  • 'wszech czasów' pozdro
    imię (9 marca 2009)
  • a Patti Smith to co? A Nico.
    nik (9 marca 2009)
  • nie ma Demarczyk - :(, nie ma pidgey - :).
    rojal (9 marca 2009)
  • pj nie ma, hm
    m (9 marca 2009)
  • najlepiej za Dianę Ross od razu do pierwszej dziesiątki
    Andrzej (9 marca 2009)
  • a Pi Dżej jest?
    ślepy porcysiak (9 marca 2009)
  • faktycznie demarczyk, demarczyk. Proponuje updejt do listy
    hank (9 marca 2009)
  • madonna fiuty
    kil (9 marca 2009)
  • Z kurwa dupy ta lista. Bez Fiony Apple, bez Emiliany Torrini. Nie ma ,ch.. że to fanatyczka religijna, Leigh Nash. Tak btw http://www.youtube.com/watch?v=1lPXpr22bF0 Można by dodać jeszcze Skye, czy Feist...
    era (9 marca 2009)
  • też mi brakuje demarczyk, mała kpina rodzimych recenzentów. ale może nie są aż tak osłuchani.
    palec boga (9 marca 2009)
  • za dużo murzyńsko-latynoskiej komerchy, takie pomieszanie z poplątaniem. otwierając ostatnią stronę już się bałem, że zobaczę w czołówce Kylie albo Madonnę, ale widzę, że się opamiętaliście:) brak polskich wokalistek - chyba jakieś by się znalazły? ogólnie przydałby się jednak podział na kategorie, bo wrzucanie wszystkich tych pań do jednego wora trochę nie ma sensu (beth gibbons i christina aquillera? ehm.)
    kumys (9 marca 2009)
  • a Lisa G.
    4AD (9 marca 2009)
  • a antony? ja nie bardzo chwytam zachwytow nad beoynce i christina. obie maja swietny glos, tylko co z tego, kiedy nie maja gustu za grosz, i przez to nie potrafia zaspiewac czegos naprawde zapamietywalnego. moj (latwo przewidywalny) typ: http://www.youtube.com/watch?v=1yoiCZfjO5s
    em c (9 marca 2009)
  • Mnie brakuje zdecydowanie Francoise Hardy i Joanny Newsom (tylko na indywidualnych i to tylko raz). Aguilera trochę jednak za wysoko. Poza tym fajna lista. Mniej obytym z ortografią po raz kolejny warto przypomnieć, że wszech czasów piszemy osobno.
    Miś Pyś (9 marca 2009)
  • ranking zacny, nawet bardzo ALE (gdyby nie było alego to bym nie pisał przecież): jeden z towarzyszy powyżej trzeźwo zauważył absencję Demarczyk za co redaktorom sporządzającym należy się w ryj. drugie ale, za które należy się już kolumbijski krawat z jajec: gdzie jest Diamanda Galas, do chuja?! dla przykładu: http://www.youtube.com/watch?v=yAFbYN_8e7g czyż nie zajebiście zmasakrowała klasyka?
    mak (9 marca 2009)
  • faktycznie ciekawa lista, obok Demarczyk i Villas dorzuciłbym jeszcze Diamandę Galas
    młodzieżowy detektyw (9 marca 2009)
  • No i Violetta, przecież gdyby taki kawałek pojawił się gdzieś w jakimś nowym filmie Almodovara, to by doktoranci kulturozawstwa, cmokając z zachwytu, odmieniali go je przez wszystkie queery, gendery i kampy http://www.youtube.com/watch?v=jzpmOO00d0Q&feature=related
    p sz (9 marca 2009)
  • zaskoczenie tym artykulem, zaraz poczytam. z tego co przejrzalem to pierwsza dziesiatka bardzo dobra, nie moglo byc w sumie inaczej: Bjork, Edith, Aretha, Simone, Ella to pewniaki. Takze super ze jest obiektywnie a nie bez niezalu na chama. tylko jedno pytanie... gdzie jest Ronnie Spector???? zapomnialo sie??
    saski (9 marca 2009)
  • czy tylko mi nie dzialaja te filmiki (tzn jest puste miejsce)? cos trzeba wlaczyc zeby to dzialalo?
    z (9 marca 2009)
  • tl;dr (czy mi się zdaje, czy nie ma joni mitchell?)
    Low (9 marca 2009)
  • bez przesady - posty z nazwiskami brakujących wokalistek, to też rodzaj zabawy, a poza tym rzeczywiście wyszedł fajny artykuł.
    js (9 marca 2009)
  • janis
    no żesz (9 marca 2009)
  • nie no, kurwa. Diana Ross zawdziecza kariere Supremes. Też żałuje Fiony Apple lol. Mniej obytym z konwencją rankingów po raz kolejny warto przypomnieć, że choćby pracowało się nad taką listą 10 lat, to i tak jest wysokie prawdopodobieństwo że się zapomina się o czymś ważnym, dla mnie na przykład to ze Demarczyk tylko u Michała to jakaś strata (że sam nie dałem, a bym chciał), ale z drugiej strony zabawa była, a nie "nie ma tej!" , "nie pojmuję" , "kurwa". dosyć fajny feature wyszedł.
    db (9 marca 2009)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #9 (Ekstrakt vs RA 00-25)
Ekstrakt #8 (2025)