INNE - FORUM
Phil Spector vs Burt Bacharach
5 marca 2009co wy na takie starcie, miłośnicy studyjnego popu?
-
ale to juz stara sprawa i wydawalo mi sie ze zostal skazany pol roku temu...? http://www.youtube.com/watch?v=0MmvE0mr4VY zreszta spector to juz warzywo i ciekawi mnie jak udalo mu sie w ogole wykonac to morderstwo
saski (14 kwietnia 2009) -
ale jaja
barbar (14 kwietnia 2009) -
Burt Bacharach http://pitchfork.com/news/35071-phil-spector-found-guilty-of-murder/
murdurah (14 kwietnia 2009) -
hmmmmmm zastanwmy się ostatnio zastanawiałem się nad rolą bacharacha w świecie muzyki pop jako odegrał. obok wilsona beatlesów motown był twórcą muzki pop DEFINITYWNIE. ale czegoś zabrakło !! zdecydowanie arcydzieł - nie mówie to o jakieś wielkiej płycie - ale o jednym kawałku który by wniósł coś nowego świeżego do muzyki REWOLUCJII NIE BYŁO !! było doskonale, wybitnie ale zabrakło świadomych twórczych eksperymentów . Zostały wybitne utwory którym nie można nic zarzucić. natomiast spector to geniusz ... podobnie jak w/w był jednym z twórców muzyki pop ale poza tym szukał - i znalazł nagrania dokonane z tiną turner były czymś więcej niż muzyką pop - były świadomym poszukiwaniem, eksperymentem połaczeniem wagnerowskiego przepychu , soulu , popu i barokowego stylu. Spectora można ustawaić w jednym szeregu z wilsonem, betalesami, dylanem, zappą, czy stonsami w 1966 roku kiedy poszkiwano nowego środka wyrazu i w/w artyści każdy na swój sposób go znaleźli i dzięki temu zmienili oblicze muzyki stosowanej, muzyki formalnej - muzyki pop jak ktoś woli brian wilson czerpał garściami również na smile... this could be the night z 66' no i dokonał jeszcze jednego - wyprodukował najleszą płytę jaką nagrał członek beatlesów po 1969 roku.... no i oczywiście świąteczna płyta ... MASTERPIECE oczywiście best of bacharacha może przywrócić o zawrót głowy - ale jeśli się zagłebimy już nie bedzie tak dobrze - spectorowi praktycznie nic nie można muzycznie zarzucić - posłuchajcie jego produkcji diona z 1974 BLOW YOUR FUCKIN MIND !!!!! co ich łączyło ?? obydwoje są żydami z tym że jeden z nich zupełnie szalonym .........
brian (6 marca 2009) -
Spector jest dla mnie najwiekszym producentem w historii wiec odpowiedz jest prosta. z drugiej strony porownanie troszeczke chyab nie trafione, bo spector to glownie producent i wspolkompozytor a bacharach to glownie songwriter. takze wyjasnij jak to widzisz ostatnio slyszalem dobra opinie ze spector to brakujace ogniwo w historii pomiedzy Elvisem i Beatlesami
saski (6 marca 2009)