INNE - FORUM
polski przypadkiem
1 marca 2009Chodzi mi o polskie słowa pojawiające się w zagranicznych piosenkach w sposób raczej przypadkowy niż zamierzony, gdzie można coś jako "polski" interpretować. Moje, niezbyt wyszukane, przykłady (mam nadzieję "nie zamierzone"): "Jane Fakes A Hug" Wrens - powtarzające się "czy tak", "Whaddit I Done" Animal Collective - coś jakby niecenzuralne słowo na 2:51, "Aloysius" Cocteau Twins - "sama za siebie" w refrenie.
-
Oooooo, styka mu nadzieja... - "Spoon" Can
Qfwfq (12 marca 2009) -
pardon za tego montreala, jest mi bardzo głupio
mer (6 marca 2009) -
w pyramid song tak około 3:45 thom york śpiewa że nigdy nie zagra dla polaków i zydów. cała fraza jest 10 krotnie przyspieszona także jej i tak nie uslyszycie.
pajonk (6 marca 2009) -
Of Montreal- No Lucifer- "Lisek, lisek" –mer, 4/3/2009 19:37 źą, to jest pieśń british sea power raczej (które nota bene wymawiamy i słyszymy: "britisz ssie pałę")
quid (5 marca 2009) -
przypomniało mi się,że w piosence Nirvany pt.Smells Like Teen Spirit powtarza się zwrot ale jaja.wielokrotnie.
paj (4 marca 2009) -
"dupa z saniami, dupa z saniami" około trzeciej minuty "the bridge of khazad dum" z soundtracku pierwszej części władcy pierścieni :)
monte (4 marca 2009) -
Of Montreal- No Lucifer- "Lisek, lisek"
mer (4 marca 2009) -
Extreme - Tragic Comic "just call me a tragic comic" brzmi jak "wszystko mija..." ;)
krisss (4 marca 2009) -
w kawałku HEavy International THE ETERNALS jest fragment gdzie tłumaczą tytył na różne języki, jest też "po polsku":) -czyli "ciężka międzynarodowość" :D
adam b (4 marca 2009) -
powtarzam, żadne "komu dać" a "arivederci".
szczur (4 marca 2009) -
Cocteau twins -persephone "prawdziwy demon bada czas- is what he says"
Shimon (4 marca 2009) -
Madonna - Music od zawsze w refrenie słyszę Józek smaruj wózek
ja (3 marca 2009) -
W Unknown Caller - U2 przesłanie dla fanów , Spie***** zamiast Speed dialling (2:15)
elf (3 marca 2009) -
a i jeszcze w "Nao identificado" Veloso wielokrotnie "bo potrzebna mi dziwka".
pv (3 marca 2009) -
u kate ryan było coś w stylu dupa fą dupa se są
smrs (3 marca 2009) -
takie takie takie takie takie prawo se http://www.youtube.com/watch?v=aEWFnNO4stc
buraka som sistema (3 marca 2009) -
W kawałku "Further back and faster" Coil wyraźnie słychać "chuj ci w dupę"
pv (2 marca 2009) -
jak sie pusci od tylu "How to disappear completely" to jest to fragment przemowienia jaruzelskiego o wprowadzeniu stanu wojennego. Sprawdzcie jak nie wierzycie...
ara (2 marca 2009) -
Modern Talking "Brother Louie" """kto się lubi-lubi-lubi, ten się czubi-czubi-czubi""" czerstwe, ale prawdziwe
yeahnot (2 marca 2009) -
Fischerspooner - Wednesday ciągle powtarzane "dawaj dawaj" śmieszny wątek
blue thunder (2 marca 2009) -
proste, że pięć ciastek, kanciasty, albo więc flaszkę - wedle uznania czyli mc hammer can't touch this.
mja (1 marca 2009) -
po chlebie mnie mdli w ny batteri i stara mysz w staralfur gdzies w polowie
hejżę (1 marca 2009) -
ciaaastooo ciaaastooo zamiast child stars w Clap Your Hands Say Yeah - Upon This Tidal Wave Of Young Blood
halu (1 marca 2009) -
"Usiądę" na początku "Lysergic bliss" of Montreal:-)
debile2 (1 marca 2009) -
blur - crazy beat "krejzi bit głaszcze podniebienie" i tak wiele razy w ciągu całego utworu
iamhere (1 marca 2009) -
cocteau twins - aloysius 'sram za siebie'
metys (1 marca 2009) -
richard marx - "osiem zapałek" –u, 1/3/2009 17:06 te osiem zapałek! przez całe dzieciństwo psioczyłem na wadę wymowy piosenkarza, który poprawnie potrafił wypowiedziec tylko pierwsze zdanie, a reszte pieprzył (potem wyszło, że to nie było po polsku, sie dzieciakiem było, więc jest wybaczenie)
jhg (1 marca 2009) -
w którymś go team! słyszałam:"był prostym cieciem", ale nie pamiętam w którym
enedue (1 marca 2009) -
w openerze "Make It Pop" Giidy Motors, koleś krzyczy coś jakby "yyyeeeeee-UWAGAAA"
dżdżawka (1 marca 2009) -
bechemod - łyżwiarz wie że kotek odkopał prezent
kot (1 marca 2009)