INNE - FORUM

TOMASZ BEDNARCZYK

22 lutego 2009

dobra muzyka, kiedy coś o nim napiszecie?

–radetzky, 22/2/2009 15:17

Chciałbym od dawna, ale jako, że poznałem osobiście to wstrzymuje się, aby uniknąć zarzutów o kumoterstwo. Jako rekomendację mogę powiedzieć, że Basinski się nim podjarał swego czasu.

–janek b, 22/2/2009 16:37

odpowiedz janka b pasuje jak ulal jako przyklad do tego, co zamierzalam napisac o tym, jak ja widze porcysowy sposob oceniania:) wydaje mi sie bowiem, ze niekiedy (byc moze nie do konca swiadomie) u recenzentow pojawia sie asekuranctwo. bo przeciez kazdy spodziewal sie, ze *protegowany* serwisu otrzyma lukrecke, bez wzgledu na rzeczywista zawartosc plyty, a to nastepnie sprowadzone zostanie do kumoterstwa, co juz mialo miejsce w przypadku much. generalnie jest to mechanizm blednego kola, ktory zapewne wynika z faktu, ze srodowisko jest tak wąskie, ze pewne relacje ciezko rozdzielic, ciezko wiec i o zdrowy (sub)obiektywizm, a kazde jego 'kontrowersyjne' przejawy zawsze beda przez kogos odnoszone do pozamuzycznych kontekstow.

ps. bednarczyka moze lepiej zostawcie, skoro jacaszek dostal 5.8;)))

–c.d., 22/2/2009 17:05

> skoro jacaszek dostal 5.8;)))

serio? LOL!

–Stepan, 22/2/2009 18:06

Ciekawe co sądzą o Mykietynie. 2,3?

–Stepan, 22/2/2009 18:06

ocenianie muzyki za pomoca cyfr po przecinku jest wymysłem ludzi którzy chyba nie do końca lubią muzykę

–przecinek, 22/2/2009 18:21

@ Chciałbym od dawna, ale jako, że poznałem osobiście to wstrzymuje się, aby uniknąć zarzutów o kumoterstwo. Jako rekomendację mogę powiedzieć, że Basinski się nim podjarał swego czasu.

–janek b, 22/2/2009 16:37

chyba jednak więcej dobrego mogłoby wyniknąć z pojawienia się recki

@ bednarczyka moze lepiej zostawcie, skoro jacaszek dostal 5.8;)))

–c.d., 22/2/2009 17:05

Bednarczyk to raczej w stronę Basinskiego (8.7) właśnie ;)

–kolorowy, 22/2/2009 19:06

@ Nie, że się bronimy do ostatniego żołnierza, ale pamiętam jak swego czasu gadałem z Tomkiem Bednarczykiem (ładną muzykę robi tak btw) i on powiedział mniej więcej coś takiego: "Fennesz, jasne, świetny, ale wiesz w środowisku to taki pop trochę jest".

–janek b nzlg, 22/2/2009 15:06

"Tomasz Bednarczyk - (ur. 1986) artysta dźwiękowy, studiuje pedagogikę i mieszka we Wrocławiu. Od 2004 roku komponuje i pisze utwory, ukazując popową jakość dla swych kruchych zapisów."

(http://www.emd.pl/wiki/Tomasz_Bednarczyk)

–kolorowy, 22/2/2009 19:12

>Bednarczyk to raczej w stronę Basińskiego (8.7) właśnie ;)

jakby nie o to chodzi. mozna dywagowac na dwa sposoby.

(nie to, ze sie czepiam, jednak rozbawilo mnie to) prezes honorowy porcys nastepujaco skonstatowal sukces jacaszka (aka top10 przehajpow 2008):

07 Jacaszek: Treny
Czasem zdarza się w naszym kraju zjawisko (lub osoba lub dzieło), które w krótkim czasie zyskuje status "świętego". I nie można słowa złego powiedzieć, bo "wypada" je chwalić zgodnym chórem. Trochę niezręcznie mi to mówić, ale cóż... Wydanie płyty w norweskiej wytwórni to ogromny sukces i powinniśmy być z tego dumni jako Polacy. Natomiast muzyka na tym albumie jest... przeciętna i zaskakująco nudna. Sam mam na półce z dziesięć lepszych fuzji mrocznej elektroniki z kameralną klasyką, a nie jest to styl, który śledzę zbyt namiętnie. To co by było, gdybym śledził...

wstaw sobie w miejsce 'norweskiej' 'australijskiej' i byc moze mamy swietego tomasza z wroclawia

chociaz z 2 strony na bednarczyka 'hajpu' nie bylo, ba, w ogole malo ktore rodzime serwisy zaznaczyly jego istnienie pomimo 2 lp na koncie, tak wiec jest spora szansa, ze porcys by jednak elitarnie doznal, zreszta 'popowa jakosc dla kruchych zapisow' to jest przeciez hook!;)

(w nawiazaniu do tych cyferek przy reckach, ktorymi sie tak przejmujecie. kilka ost miesiecy wyraznie pokazalo, ze na porcys ocena koncowa danej plyty niewiele ma wspolnego z obiektywnym, merytorycznym podejsciem, a jest wypadkową aspektow muzycznych i poza muzycznych, czesto z silnym, groteskowym wrecz akcentem na to 2. co mialo miejsce chocby podczas akcji wykpienia out of tune (0.7), przy jednoczesnym uznaniu dla rentona (6.2). przynajmniej dla mnie tak duzy rozdzwiek jest niezrozumialy i ciezko mi przez to traktowac serwis i jego wyroki powaznie)

asekuranctwo, jak i inne postawy dalekie od podejscia stricte merytorycznego maja tu nierzadko miejsce (vide powyzszy przyklad), tak wiec wszelkie te cyferki nalezy traktowac z dystansem i specjalnie sie nie napisac na lokalne hajpy/antyhajpy. a wszelkie dyskusje o tym sa tyle samo warte co owe oceny.

–c.d., 22/2/2009 20:16

@

>Bednarczyk to raczej w stronę Basińskiego (8.7) właśnie ;)

jakby nie o to chodzi.

to jakby był żart

–kolorowy, 22/2/2009 20:24

jakkolwiek nie zalapalam, wybacz;)

–c.d., 22/2/2009 20:37

Czyli recenzja, której nie napisałem wpływa ujemnie na merytoryczną wartość recenzji napisanych na tym serwisie. 10/10. Następny porcast jest o tobie.

–janek b nzlg, 22/2/2009 20:41

dobrze by było móc się trochę poodnosić nie tylko do nieśmiałego hajpu ;) ("ładna muzyka" w poście by janek b [nzlg!] + nowamuzyka.pl) ale też do tekstu (a nawet załapać jakieś hooki ;)) recenzenta porcys, tego, czy owego, i niech już będzie, że lepiej, gdyby był to szwagier, a nie brat rzeczonego artysty

–kolorowy, lecz nie tęczowy, 22/2/2009 20:44

@

Czyli recenzja, której nie napisałem wpływa ujemnie na merytoryczną wartość recenzji napisanych na tym serwisie. 10/10. Następny porcast jest o tobie.

nie no, tu się jednak trochę dziwię, bo za nienapisaną recenzję wypadałoby jednak podstawić sposób myślenia

–kolorowy, 22/2/2009 20:49

poza tym najfajniej byłoby imho sprowadzić kwestię do agitowania za recenzją ;) albo do popytania Cię, janek, co sądzisz o tej muzyce, w czym dostrzegasz jej wartość - i to no offence, bo jak dla mnie Bednarczyk ma potencjał

i to spory potencjał, o czym chyba świadczy to, że za jego sprawą wątek o Drivealone powoli przeradza się w rozmowę o ambiencie ;)

dodam, że środowiskowo jestem czysty, moje uwikłanie ogranicza się do pisania na forum i czytania recek, hogh ;)

–kolorowy, 22/2/2009 20:57

ze co??

jakkolwiek w ogole nie ogarniam, o czym do mnie rozmawiasz, uwazam ze transfer uzytkownikow z forum do porcastow to juz za duze przegiecie, nawet przy obecnym transferze z forum do redakcji:)

–c.d., 22/2/2009 21:04

do ściągnięcia legalnie

TOMASZ BEDNARCZYK - So Nice EP

http://www.audiotong.net/audio/releases/tng1014-en.html

–kolorowy, 22/2/2009 21:04

"uniquely Polish experience of summer" ;))))

(http://www.room40.org/releases-paintingsky.shtml)

–kolorowy, 22/2/2009 21:11

no nieźle, w tym labelu wydają Oren Ambarchi, Keith Fullerton Whitman, Taylor Deupree, Tim Hecker

–bieluń dziędzierzawa, 22/2/2009 21:15

kolorowy
  • no fajny housik u toma: http://soundcloud.com/weareyourmusicmate/tom-bednarczyk-harm-original/
    kniaź (15 listopada 2011)
  • znam tomka
    znajomy tomka (21 marca 2009)
  • pozytywna recenzja w nowym "WIRE".
    Stepan (21 marca 2009)
  • zresztą chłopak młody, że bardziej nie można, '86 rocznik, a już takie kontakty, takie możliwości już, nic tylko czekać na c.d. ;)
    litpack (22 lutego 2009)
  • "...As great as all that stuff is, Tomasz Bednarczyk takes an angle on electronic music that's at once refreshing in its unapologetic use of melody and classic in its pedigree. Very highly recommended." Boomkat, UK "It's amazing the wonderful varieties of beautiful and poignant electronic music that is being released these days especially from innovative, relatively new artists. I'll have to include Tomasz Bednarczyk and his exquisitely fragile and affecting new digital-only album Summer Feelings as an exceptional paradigm of such artists and their works - 10/10" Earlabs i można by przytoczyć jeszcze parę innych zagranicznych recenzji w takim tonie (co najmniej pozytywnym), czego w wypadku 99 % polskich muzyków zrobić się nie da niestety
    litpack (22 lutego 2009)
  • bvez przesady, papierowe gazety w polsze tez pisaly o bednarczyku, to wy sie zagapiliscie bo tylko porcys odwiedzacie
    Stepan (22 lutego 2009)
  • > kurde, o kolesiu piszą The Wire i Boomkat, i to w zachwytach, w dziesiątkach albo na szyję mu zawieszanych ósemkach, a w Polszy jeno nowamuzyka jakoś śledzi i forum Prrrcys jakoś tam się odnosi?? co najmniej zastanawiające –litpack, 22/2/2009 22:25 bez przesady. zebral tam pozytywne recenzje, ale 'katharsis' to to nie bylo. btw, to jacaszek na boomkacie byl plyta tygodnia.
    c.d. (22 lutego 2009)
  • nie no, na 2 raz raczej nie baw sie w moderatora, bo chaos straszny, a tutaj watki powracaja czasem po latach. takze prosze w tym temacie szeroko omijac wzrokiem wszelkie moje podniosle refleksje o asekuranctwie, cyferkach i takie tam. nie odnosic tego do osoby janka b, a tym bardziej 'protegowany' do osoby bednarczyka, jak za sprawa przeklejki mogloby sie wydawac. wiecej nie mam sily tlumaczyc, bo juz mi reka zdretwiala od machania do ukrytej kamery;)
    c.d. (22 lutego 2009)
  • kurde, o kolesiu piszą The Wire i Boomkat, i to w zachwytach, w dziesiątkach albo na szyję mu zawieszanych ósemkach, a w Polszy jeno nowamuzyka jakoś śledzi i forum Prrrcys jakoś tam się odnosi?? co najmniej zastanawiające
    litpack (22 lutego 2009)
  • no, murdock też się właściwie nie ostał ;)
    kolorowy (22 lutego 2009)
  • –c.d., 22/2/2009 22:11 nie przekleiłem wszystkich (np. Jędrzeja w ogóle, murdocka częściowo ;)), nawiasem w jednej z Twoich wypowiedzi pozwoliłem sobie na małą redakcję ;), no i tak jakoś zostawiłem wszystko, co jakoś oscyluje (np. cytat anegdoty przytoczonej przez janka ;))
    kolorowy (22 lutego 2009)
  • A BusRide With A RedHaired Girl dobre tu jest w plejerze, numer 3: http://www.myspace.com/tomaszbednarczyk
    siatkowór (22 lutego 2009)
  • ok, fajnie, ze doczekal sie osobnego watku, tylko niepotrzebnie przekleiles wszystkie posty, zwlaszcza moje bujne refleksje o cyferkach przy plytach, zrodzone na okolicznosc recki drivealone (na wstepnie offtop)
    c.d. (22 lutego 2009)
  • hehee, bo to rozmowa skopiowana z wątku o Drivealone, offtop się tam zrobił
    nadlicznik porcys (22 lutego 2009)
  • ej czemu jest ZERO odpowiedzi
    licznik porcys (22 lutego 2009)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #9 (Ekstrakt vs RA 00-25)
Ekstrakt #8 (2025)