INNE - FORUM

greatest artists - all in one

16 lutego 2009

surfujac po internecie natknalem sie na cos takiego i mnie zainspirowalo

http://www.geocities.com/davinpearson/greatest-artists.html

byl juz temat o problematyce muzyki klasycznej i popularnej, setki list najlepszych artystow z danej dziedziny itd. ale probowaliscie kiedys sie pobawic w liste najlepszych artystow wszechczasow mieszajac wszytskie dziedziny sztuki? albo lista najwiekszych dziel wszechczasow ze wszystkich dziedzin?

chyba tylko andrzej by potrafil, powolujac sie na jakies kosmiczne rownanie obiektywnosci.

ciekawy myk, wartosciowac dokonania malarzy, muzykow, pisarzy, rezyserow, rzezbiarzy, aktorow(?), fotografikow itd. itp. wzgledem wspolnej nadrzednej kryterii artystycznej

saski
  • przez "przynajmniej" rozumiem "wiecej niz". wiecie, skrot myslowy.
    em c (16 lutego 2009)
  • –saski, 16/2/2009 16:44 fragment jest tak glupi, ze moim zdaniem jest wart wklejenia. z kontekstu to go specjalnie nie wyrwalem, bo to jest wszystko co autor w swoim geniuszu napisal o johnie coltrane. a same listy wszystkich artystow wszystkich czasow? branie sie za cos takiego na powaznie swiadczy o jakiejs dysfunckji psychicznej, jak dla mnie. jak ktos chce rankingowac zaberanie dziewczyny na randke, lody malaga, spirits they've gone..., jazde na rowerze i traktat logiczno-filozoficzny, to super, najprawdopodobniej przeczytam co ow czlowiek ma do powiedzenia w temacie. natomiast jak ktos serio ma ochote oglosic swiatu swoj poglad na sprawe "bob dylan kontra da vinci jako artysci", to ja sobie w rowerze podlubie. kolo sadzac po zdjeciu jest znacznie przynajmniej 10 lat po liceum, tym gorzej dla niego.
    em c (16 lutego 2009)
  • nie no, ale jakiej chcesz merytorycznej dyskusji, skoro zalinkowana lista stworzona została najwyraźniej przez licealistę, który przewertował podręcznik do wiedzy o kulturze i ma starego słuchającego jazzu. dość słaby to punkt wyjścia, przyznasz. typy literackie zabawne (Dickens?!) i skoro koleś przyznaje, że nie lubi czytać to mógłby sobie darować takie osiedlowe akcje, bo to trzeba być z książkami, robić to żeby wiedzieć. e tego. idę do kibla.
    c-u (16 lutego 2009)
  • –maturzysta, 16/2/2009 15:42 no prosze, nominacja do postu roku ;]
    uk (16 lutego 2009)
  • -saski "Tradycja merytorycznej dyskusji" Merytoryczna dyskusja i robienie rankingu artystów ze wszystkich dziedzin ??! nie masz nic do zagadnienia to sio
    terefer (16 lutego 2009)
  • nie po raz pierwszy obserwuje cos takiego na porcysie: gosc zaklada jakis temat (podobny wczesniej sie nie pojawil) i link do okreslonej strony ktora ma tylko zaznaczyc problem, byc punktem wyjscia do zastanowienia sie nad danym tematem a oni musza wyciagnac z kontekstu lub jakies pojedyncze dziwnie brzmiace zdanie i juz czuja sie super. Tradycja merytorycznej dyskusji ginie na rzecz parcia na bycie najmadrzejszym i najbardziej niezal, nie masz nic do zagadnienia to sio
    saski (16 lutego 2009)
  • John Coltrane who did some exquisite work with Miles Davis in Kind of Blue (see earlier) and spent the rest of his career elaborating on this style a ja tancze w balecie i mam na imie kunegunda.
    em c (16 lutego 2009)
  • a gdzie warhol? hahaha, kurwa ale jestem zabawny
    maturzysta (16 lutego 2009)
  • 10 muzyków, bo Bitelsów było 4 :P względnie 5, ale przed Starrem się nie liczy
    zadymiara (16 lutego 2009)
  • pierwsza 10 to: 2 malarzy 7 muzykow 1 pisarz czytaj uwaznie
    ;) (16 lutego 2009)
  • 9 muzyków w 1 dziesiatce
    ;( (16 lutego 2009)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #9 (Ekstrakt vs RA 00-25)
Ekstrakt #8 (2025)