INNE - FORUM

piotr rubik (+ Fight Club)

8 maja 2006

"Fanów "Tu es Petrus", napisanego przez Piotra Rubika na cześć Jana Pawła II, ucieszy zapewne wiadomość, że kompozytor szykuje się do premiery kolejnego, trzeciego już oratorium."

http://muzyka.onet.pl/mr,1318240,wiadomosci.html

batonik bajeczny
  • głód, bogactwo i wojnę. Tu Es Petrus opowiada także historię Papieża - Jana Pawła II, który przez całe swoje życie zmierzał się z podobnymi problemamiże niby papież w watykanie jeśc nie dostawal?
    rubol (4 stycznia 2007)
  • cheshire cat niech zrobi to co umie najlepiej - zniknie. ja po to ten temat drążę,gdyż - nie czytał książek książeki mimo że płodzi i płodzi, dobrego nic nie wychodzi,choć myśli, że on pióra książęproszę mnie nie krytykować - to mój pierwszy limeryk. kiedy napiszę sto i nadal będą chujowe - wtedy można
    tottenhamon (4 stycznia 2007)
  • wczoraj jak sobie klikalam po radiowych kanalach to natrafilam na antyradio w ktorym dziennikarz znany jako makak obrazal sie na jakiegos sluchacza ze ten powiedzial do niego 'panie makaku', tzn chodzilo o to ze trzeba mowic 'drogi makaku';> i dodal ze nie pusci mu w radiu jakiejs piosenki o ktora prosil ten co te gafe popelnil;> chociaz moze to bylo jakies wyrwane z kontekstu, nie sledze tej audycji na biezaco wiec jakby co to niech ktos sprostuje
    z (4 stycznia 2007)
  • na załączonym obrazku dwóch mężczyzn :http://wiadomosci.onet.pl/1458840,11,item.htmlciekawe czy cenią Pana Piotra.
    gosiewski (4 stycznia 2007)
  • prowokacja czy nie prowokacja, ale jest to pierwsze forum na którym "artsyta" któremu jest poświęcone kaze zwracać się na Pan. I nie ma co mieszać do tego kultury osobistej.. bo to jest zwykła żenadna bunczucznośc tfurcy, któremu się coś tam wydaje. I jak ktoś wpomniał u góry tego topica powstają potem idiotyzmy typu Chopin (pewno sie w grobie przewraca) czy Pan Piotr. Rozumiem przez to, że zmarłym już się "per Pan" nie należy. Co do jedynie słusznej muzyki- kolejna wypowiedź swidcząca o tym, że wyznawców spiskowej teorii dziejów nie brakuje.... jak Rubik ma być dla nich opozycją do hip-hopu to już wogóle świadczy o kompletnym braku jakiegokolwiek wyczucia muzycznego. Srednio zorientowany Kowalski wie bowiem, ze Rubik słuchaczy HH od HH nie odciągnie i na odwrót- to są dwa różne światy.. Wreszcie na koniec kwestia grafomanii Książka, bo to jest zjawisko szczególnie naganne i naprawdę nie wiem kto się bardziej błaźni czy "blądyn" z batutą, który dla kasy wszystko zagra (jak słynny spiewak z Misia Bareji) czy kolo wierszokleta, który rozrózna tylko i wyłacznie rymy abab. Całośc jest kompletną padką. Podsumowanie wszystkich tych oratoriów może być zatem tylko jedno.SRAKA PADAKA
    bo (4 stycznia 2007)
  • sivi, oni już mają twoje namiary!
    gosiewski (4 stycznia 2007)
  • Prowokacja?
    wcm (4 stycznia 2007)
  • jeśli dostrzegłaś w produkcjach tego egzotycznego tandemu cokolwiek "nowego" to gratuluję wnikliwości i entuzjazmu. faktycznie w tej dyskusji nie chodzi już o muzykę, bo to tak jakby pod muzykę podciągać odtworzenie hymnu polski przez lecha (a może to był jaro - nie pomnę, wg jakiegoś niedawno publikowanego testu na percepcję jestem w stanie rozróżnić te stwory tylko w 60%). i nie czepiam się tu techniki tylko kładę nacisk na słowo "odtworzenie". poza tym to co duo panpiotr/panzbigniew robi nie jest ani ludzkie ani normalne. ooofak, ciarki mnie przeszły..
    s8n (4 stycznia 2007)
  • Pięknie się to czyta, choć kultura osobista czasem sięga dna. I nie mam na myśli bynajmniej tego, co piszą niektóre osoby o Piotrze Rubiku ( de gustibus non disputandum est), ale o tzw. "zasób słów". Tak, przywiało mnie z tego "sekciarskiego", "strasznego" forum, gdzie założyciel chce by ludzie zwracali się do starszych i ludzi estrady per "pan", bo tego wymaga kultura osobista, a nie jakieś widzimisię - czy na prawdę trzeba Wam to tłumaczyć, bo sądzę że jest tu trochę inteligentnych ludzi, dla których "kultura osobista" nie jest zlepkiem słów archaicznych i przestarzałych?Prawda jest taka, że chyba każdy słucha to co lubi i obraca się w kręgach, które lubi. Ja osobiście fanką nie jestem, ale cieszy mnie fakt, że młodzież zaczyna słuchać czegoś innego niż "jedynej słusznej muzyki zwanej hip hop" i szczerze mówiąc, jest to pewne urozmaicenie gdy w radiu oprócz naiętnie lansowanego "Peji" który do dziś zapewne ściemnia, że nie bierze za swoją muzykę ani grosza, pojawia się muzyka zupełnie inna a czy komercyjna czy nie? Cóz.. na pewno POPularna.. zresztą co w dzisiejszym świecie nie jest komercyjne?? Odnoszę wrażenie, że w tej dyskusji całej (jakże zawiłej, długiej i pasjonującej, która polega na przerzucaniu się eufemizmami) wcale nie chodzi o muzykę tylko o to, że pojawiło się coś nowego i dlatego właśnie należy to krytykować - ludzkie, normalne i jakże pomagajace w karierze kompozytorom takim jak Piotr Rubik.
    Cheshire Cat (4 stycznia 2007)
  • Niech mówia ze to nie jest miłosc,ze tak sie tylko zdaje WAM! Obyście nigdy nie skończyliChoć tyle wątków tutaj mam!
    Piotr Diament (4 stycznia 2007)
  • miałam w skrzynce:3 lutego 2007 r. o godz. 18.00 w hali katowickiego „Spodka” odbędzie się Oratorium Tu Es Petrus – Ty jesteś skała.Oratorium jest poetycką opowieścią o trzech najważniejszych tajemnicach świata: Tajemnicy Stworzenia, Krzyża i Miłości. Jednocześnie porusza trzy największe problemy XX wieku – głód, bogactwo i wojnę. Tu Es Petrus opowiada także historię Papieża - Jana Pawła II, który przez całe swoje życie zmierzał się z podobnymi problemami, a także bólem i cierpieniem.Autorem Oratorium jest Zbigniew Książek – scenarzysta, prozaik i dramaturg. Szerszej publiczności znany jako autor piosenek wykonywanych m.in. przez: grupę Brathanki, Michała Bajora, Zbigniewa Wodeckiego, Ryszarda Rynkowskiego oraz artystów związanych z Piwnicą pod Baranami. Zbigniew Książek jest laureatem nagrody głównej Studenckiego Festiwalu Piosenki, kilku nagród na Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, Super Jedynki i Fryderyka 2002 za płytę "Patataj" oraz Nagrody Miasta Kielce. W 2004 r. roku zakończył pracę (wraz z Piotrem Rubikiem – autorem muzyki) nad oratorium "Świętokrzyska Golgota", którego prapremiera odbyła się 6 kwietnia 2004 r. w Bazylice Katedralnej w Kielcach, a które do dziś grane jest w całej Polsce.Kompozytorem i dyrygentem Tu Es Petrus jest Piotr Rubik – najmodniejszy i najbardziej znany dziś kompozytor i multiinstrumentalista.Piotr Rubik ukończył Akademię Muzyczną im. F. Chopina w Warszawie. Muzyki filmowej uczył się pod kierunkiem Ennio Morricone w Sienie, we Włoszech. Jako koncertmistrz Światowej Orkiestry Jeunesses Musicales (110 muzyków z 35 krajów świata) koncertował w Ameryce Południowej i Europie, występował z wybitnymi dyrygentami jak Charles Dutoit i Vernon Handley. Grał też przy pierwszym pulpicie w Sinfonii Varsovii. Artysta komponuje nie tylko piosenki (śpiewają je m.in.: Edyta Górniak, Katarzyna Skrzynecka, Ada Biedrzyńska, Małgorzata Walewska, Michał Bajor, Robert Janowski), ale również muzykę instrumentalną, teatralną i filmową.Jego utwory promowały takie filmy jak "Quo Vadis", "Zemsta" czy "Prymas". W koncercie udział wezmą znakomici soliści: Joanna Słowińska, Olga Szomańska, Dorota Marczyk, Janusz Radek, Przemysław Barnny, Maciej Miecznikowski, Małgorzata Markiewicz, Jacek Janiszewski, Andrzej Kozłowski, oraz Igor Michalski w roli narratora.Wystąpi także Chór Instytutu Edukacji Muzycznej Akademii Świętokrzyskiej oraz Chór Kameralny Fermata oraz Orkiestra Symfoniczna Filharmonii Świętokrzyskiej im. O. Kolberga w Kielcach.Więcej na stronie: www.tu-es-petrus.plBilety w cenie: 40 zł., 60 zł., 90 zł. i 120 zł. do nabycia w kasie Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu. Kasa czynna jest codziennie w godzinach od 8.30 do 18.00.
    sivi (4 stycznia 2007)
  • to pięknie zająć 12 miejsce w konkursie, o którym nikt nie słyszał.
    palczak90 (3 stycznia 2007)
  • nie wiem,czy tego nie przegapiliscie,ale 2006 skończył sie takim oto zajebistym,rozwalającym czachę tematemhttp://rubik.pl/forum/viewtopic.php?t=6488Ogae Song Contest rządzi,ciekawe,czy Radiohead by tam kiedykolwiek wygrało...Ale jednak 12 miejsce to chyba nie miejsce dla Pana Piotra,nieprawdaż?
    kacperski (3 stycznia 2007)
  • akis chlopak oswiadczyl sie dziewczynie pod wplywem Jego muzyki... –wiem bo mam Polsat, 1/1/2007 19:03Moj kotecku-piesecku zajebalem sie w tobie po same uszy.Moge byc twoim niuniusiem mala?dasz sie schrupac?
    tamtam (3 stycznia 2007)
  • mały pawianek gibkii zapach twojej...łydki
    tottenhamon (3 stycznia 2007)
  • akis chlopak oswiadczyl sie dziewczynie pod wplywem Jego muzyki... –wiem bo mam Polsat, 1/1/2007 19:03Wiem, bo to do mnie skierowane były te oświadczyny :) –Karola, 3/1/2007 11:00Ja bym się najpierw benzyną oblał i podpalił,niżby mnie muzyka PP zmusiła do wyznania komuś miłości.Typas jej powiedział zapwne(inspirując się tfurczością PP):"mama,co rozwiesza praniekocham Cię,moje kochaniekrowa w kropki bordokocham Cię,moja Ty mordopłyta Piotra Rubikana Twoim punkcie mam bzikamotylki i kwiatuszkiładne masz cycuszki"
    kacperski (3 stycznia 2007)
  • pozdrawiam cały post.Na pewno Rubik patrzy gdzieś z góry i błogosławitrzymać tak dalej - myśli sobie
    anonimowo (3 stycznia 2007)
  • Dżizus,kurwa..ja pierdole...no..
    bo (3 stycznia 2007)
  • akis chlopak oswiadczyl sie dziewczynie pod wplywem Jego muzyki... –wiem bo mam Polsat, 1/1/2007 19:03Wiem, bo to do mnie skierowane były te oświadczyny :)
    Karola (3 stycznia 2007)
  • no to mamy remis! "Rubik na jubileuszPiotr Rubik napisze oratorium dla Gorzowa. Uświetni ono obchody jubileuszu w rocznicę założenia miasta.Kompozytor pojawia się w Gorzowie z każdym swoim oratorium. Koncerty Piotra Rubika cieszą się wielką popularnością gorzowian, a biletów brakuje na długo przed dniem występu. Nic więc dziwnego, że prezydent Tadeusz Jędrzejczak zaprosił tego kompozytora do napisania specjalnego oratorium na jubileusz naszego miasta. W następnym roku Piotr Rubik stworzy dwa okolicznościowe oratoria - oba z okazji 750-lecia - dla Gorzowa i Krakowa. Jedno z nich zobaczymy na brzegu Warty już 2 lipca 2007 r."
    palczak90 (3 stycznia 2007)
  • wstyd normalnie. Kraków ma wystarczajaca liczbę kompozytorów, żeby ozbyć się bez tego pedalskiego tandemu tfurczej dewocji. Rzygać się chce. Majcgrowski to burak nad buraki, i nawet nie cukrowy...
    bo (3 stycznia 2007)
  • grod grodem a Majchrowski ma racje!! więc ktoś tam wyżej niech nie czyta bzdur z Wikipedii; nadanie miastu prawa magdeburskiego i podjęcie wielkiej akcji lokacyjnej to 5 czerwiec 1257 tzw akt w Kopernii (Jelicz Antonina "Życie codzienne w sredniowiecznym Krakowie)
    sivi (2 stycznia 2007)
  • Jak sobie każde polskie miasto zamówi taką kantate to Pan Piotr będzie miał fuchę do końca życia.
    zbulwersowany (2 stycznia 2007)
  • ale Majchrowski sam mówił, że w tym roku Kraków obchodzi 750-lecie lokacji
    nowhere man (2 stycznia 2007)
  • bo,miasto moje rodzinne Gorzów też zamówiło i to chyba ono, a nie Kraków, obchodzi 750 urodziny. Kraków jest miastem bodaj starszym (Pierwsza znana pisemna wzmianka o Krakowie (jako ważnym grodzie handlowym) pochodzi z relacji Ibrahima ibn Jakuba z ok. 966 -wikipedia)
    palczak90 (2 stycznia 2007)
  • Wybraliscie przeboj 2006? Kto wygrał?
    www.interia.pl (2 stycznia 2007)
  • Czy będzie z tego oratotium? jak myślicie?http://www.allegro.pl/item154229081_piotr_rubik_2_autograf_.html
  • Na jkiej podstawie te skur...z Rady Miejskiej zamówiły u niego kantate z okazji 750 lecia miasta Krakowa?? Kto za to zapałci?? Jak można wspierać tego grafomana Książka bo o Rubiku szkoda gadać...To jest skandal. Pójdziem z mołotowami pod Urząd Wojewódzki
    bo (2 stycznia 2007)
  • Znów czuwam, chciałem napisać wiersz, jestem wygodny, znalazlem 'poem generator', efekt jest zadowalający mimo błędów.http://thinkzone.wlonk.com/PoemGen/PoemGen.htmWHERE IS THE CRAZY RUBIK?DANCE SADLY LIKE A MASTER.WHERE IS THE SHOCKING PIOTR RUBIK?PIOTR RUBIKS CLAP LIKE GOOD MASTERS.DAMN, PORCYS!FORUMOWICZE, PORCYS, AND PIOTR RUBIK.PIOTR RUBIK, ART, AND WIND.NEVER A GRZEGORZ TURNAU.WRITE FINALY LIKE A GOD .NEVER CREATE A PSAŁTERZ WRZEŚNIOWY.z rana pójdę do lekarza, obiecuję
  • jakis chlopak oswiadczyl sie dziewczynie pod wplywem Jego muzyki...
    wiem bo mam Polsat (1 stycznia 2007)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)