INNE - FORUM

czym tak naprawdę jest polska pseudo alternatywa???

15 sierpnia 2005

jakie są jej wyróżniki i co musi zrobić zespół aby uniknął takiego zaszufladkowania na waszym portalu??? :)

szafi
  • Mimo, że brzmi to idiotycznie nieco, to cos w tym jest. Od roku 2000 prawdziwie wartościowe wydarzenia na naszym podwórku można policzyc na palcach jednej ręki (programy w radio i TV, artyści i ich płyty, działalność prasy muzycznej). Raczej likwidowano, obniżano loty niż budowano i zachwycano. Ale wieszanie psów na tym co zostało w Trójce alternatywnego to trochę taki rzut kulą w płot. Raczej powiedziałbym, że te kilka audycji to ostatnie miejsca gdzie można usłyszeć pewne rzeczy (przynajmniej w ogólnopolskim eterze). A że taka Szydłowska np. jest nudna i nadrabia miną brak receptorów świeżego, znającego się na tym co w muzycznej trawie piszczy, radiowca to juz inna sprawa. To jest szczegół.
    ?? (19 sierpnia 2005)
  • w ogóle ekseterminacja! oczyszczenie. ponowna praca u podstaw. to co się teraz sprokurowało, do niczego się nie nadaje. :)
    malcolmX (19 sierpnia 2005)
  • 'zbojkotować alternatywne programy w Trójce.'Tak, rzeczywiście te dwa na krzyz alternatywne programy Trójki są siewnikiem zła w kwestii postrzegania muzyki przez naród. Bardzo mądre. Moze jeszcze zbojkotować planetę ziemia, co?
    ?? (18 sierpnia 2005)
  • tako rzecze M.I.A.
    trendsetters are ok because they make our lifes better (18 sierpnia 2005)
  • zrzucić z barów etos Jarocina i nie małpić z zachodu, nie ścigać się z trendystami, nie czytać aktivistów i takich tam pisem. zbojkotować alternatywne programy w Trójce. albo na odwrót. jakie było pytanie? i open jour majndy ludzie.
    malcolmX (18 sierpnia 2005)
  • na tym forum śmierdzi pseudo - alternatywą
    Hubert (18 sierpnia 2005)
  • na tym forum śmierdzi menelstwem, piwem jakiś tanim
    Permanent (18 sierpnia 2005)
  • Właśnie, że mnie nie ubodło :). Gdybym się miał przejmować wpisami na forum internetowym (Porcys) już dawno musiałbym przestać się tu wpisywać. Popatrz na jazdy innych forumowiczów i redaktorów w moją stronę.
    Norm (18 sierpnia 2005)
  • jasne że się nie obrażę. ale widzę że cię trochę to ubodło bo jeszcze pamiętasz ;)
    zwobot (17 sierpnia 2005)
  • Pseudoalternatywa to kategoria wymyślona przez Porcys, w która wrzucają większość polskich zespołów, które mają lub poszukują własnego stylu jak Pustki czy Budyń. Odgórnie mają narzucony paradygmat muzyki indierockowej (niezal-rock brzmi komicznie) i pod ten typ podpinają polskie zespoły, twierdząc, że silą się na alternatywę, awangardę, podczas gdy zespoły po prostu grają dla siebie, a terminy wymyślaja dziennikarze. (acid/smooth/(bossa nova)/)jazz, (hard/punk/heavy/kraut)rock, (rhytm&)blues, funk(y), elektronika(breakbeat/drum'n'bass/ambient), hiphop, world music - to sa jakieś kategorie, których można używać w odniesieniu do muzyki, ale sprowadzanie na polski grunt słowa alternatywa, gdzie w większości tradycja muzyki rozrywkowej (nie -klasycznej, nie - muzyki poważnej) opiera się o blues(Nalepa) i jazz(Stańko, Komeda) nie ma najmniejszego sensu. Poza tym po raz n-ty - po co pisać o czymś, czego sie nie ceni?
    Norm (16 sierpnia 2005)
  • zwobot sie nie obrazi,sam innych nazywa wieśniakami
    NOrm > everybody want be stylish (16 sierpnia 2005)
  • sprawdz lepiej w archiwum posty zwobota
    Piotrek (16 sierpnia 2005)
  • najbardziej pseudo są przydupasy porcysa typu zwobot
    everybody want be stylish (16 sierpnia 2005)
  • IMHO problem tkwi w semantyce - okreslenie 'pseudoalternatywa' kojarzy sie z czym innym, niz to co generalnie sie pod tym powinno rozumiec; kapela nazwana 'pseudo' nasuwa na mysl jakis stylistyczny falsz, udawanie, komerche, nie wiem; tymczasem zwyczajowo nazywa sie tak po prostu zespoly, ktore mimo mieszczenia sie w jakiejs niezal-alternatywnej otoczce ("pozowanie na smutasow" kroluje) tak naprawde chuja tam graja. ja tak to widze, myle sie?
    Cz (16 sierpnia 2005)
  • ja do pseudo zaliczam Huberta i you know you right
    zwobot (16 sierpnia 2005)
  • Porcys jest przecież pseudo alternatywny.Zespoły z Top Trendy również - to oczywiste że żaden szanujący się band nie pojawiłby się na takim chłamie.Zresztą kto tam wybierał? kto to ustawiał?
    Hubert (15 sierpnia 2005)
  • Nie.
    bleble (15 sierpnia 2005)
  • polska pseudo alternatywa - wszytskie zespoły, które w tym roku brały udział w toptrendy, don't you think?
    you know you right (15 sierpnia 2005)
  • pseudoalternatywa - i know it when i see it
    Piotrek (15 sierpnia 2005)
  • No właśnie - kategoria pseudo stworzona przez Porcysów jest do dupy. Proponuję stworzyć alternatywną listę wykonawców pseudoalternatywnych!
    xx (15 sierpnia 2005)
  • ze sie wtrace,nie wiem wlasciwie jakie tu sa dla kogo "wyrozniki"-nie zgadzalam sie np ze pustki to pseudo- ale jako przyklad typowy tak dla mnie to sidney polak. taka otoczka niby-alternatywna, okladka lampy, a w srodku otwieram wino i ta straszna z toptrendy piesn biesiadna w stylu golec orkiestra.
    z (15 sierpnia 2005)
  • 1. powinien nie być z Polski2. jeśli jest z Polski powinien udawać, że nie jest z Polski3. powinien byc odkryty przez porcys4. powinien być mało znany ( im bardziej elitarny tym lepiej)
    załoga porcys (15 sierpnia 2005)
BIEŻĄCE
Ekstrakt #5 (10 płyt 2020-2024)
Ekstrakt #4 (2024)